35 weken zwanger

Je baby.
De negende maand! Je baby is al 43 centimeter lang. En hij weegt zo’n 2500 gram. Wat gaat dat hard! En dan ben je er nog lang niet, want vaak maken baby’s nog een groeispurt door vlak voor de bevalling, als mamma het wat rustiger aan gaat doen… Vind je het gek dat je je af en toe uitgeput voelt? Ze noemen zwanger zijn niet voor niets topsport! Je baby wordt wel wat rustiger in je buik, hoewel je nog steeds af en toe een armpje of een beentje kunt zien uitpuilen. Maar hij krijgt natuurlijk steeds minder ruimte om te bewegen en hij gaat nu ook zijn energie sparen voor de grote reis naar het onbekende, die straks zal gaan plaatsvinden.

Hoewel als hij nu geboren zou worden, hij nog steeds prematuur zou zijn. Zijn longen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om al op eigen kracht hun werk te doen. Ook kan hij zijn temperatuur nog niet zelf regelen, doordat hij nu nog te weinig onderhuids vet heeft. En het zuigreflex ontbreekt nog; hij zou dus moeite hebben met drinken. Je baby zal nog een tijdje in de couveuse moeten blijven, maar heeft een 99% kans om het te overleven. Tegen deze tijd begint het immuunsysteem van je baby zich te ontwikkelen. In de laatste maand van de zwangerschap krijgt de baby nog allerlei antistoffen van zijn moeder mee om hem te beschermen tegen diverse kinderziektes, bacteriën en virussen. Geen onbelangrijke maand dus!

Je lijf.
Jij gaat deze week misschien al wel met zwangerschapsverlof! In totaal heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof met 100% behoud van salaris. In Nederland mag je maximaal 6 en minimaal 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof. Dat betekent dat je na de bevalling nog 10 tot 12 weken verlof hebt. En komt je kindje 2 weken te laat, dan heb je nog wat langer verlof. Wanneer je met verlof gaat hangt af van veel factoren, maar vooral van hoe jij je voelt.

Kraamverzorgster
En daar is ie dan! Je baby. En het enige dat jij nog wilt is naar hem kijken en met hem knuffelen. Maar hoe soepel je bevalling ook verlopen is, een paar dagen rust nemen is altijd een goed idee. En daar heb je de kraamverzorgster voor. Zij helpt je de eerste dagen met de dagelijkse dingen in je huis en met de verzorging van je baby. En zeker als het je eerste baby is, is het heel fijn om iemand in de buurt te hebben met verstand van zaken.

De taken van de kraamverzorgster:
1. Ze helpt bij de bevalling als deze thuis plaatsvindt. Maar soms komt ze, op verzoek van de verloskundige, ook naar het ziekenhuis. De kraamverzorgster ondersteunt tijdens de bevalling zowel jou als de verloskundige
2. De dagen die volgen op de bevalling, de kraamtijd, houdt ze jou en de baby goed in de gaten. Ze rapporteert aan de verloskundige, die verantwoordelijk blijft.
3. Ze verzorgt jou en de baby, controleert de temperatuur van zowel moeder als kind, houdt de ontwikkeling van de baby in de gaten en controleert dagelijks de stand van de baarmoeder.
4. ze doet het huishouden en zorgt voor de andere kinderen en het bezoek.

In Nederland zijn er verschillende vormen van kraamzorg. Waarvoor je kiest hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, je situatie en je zorgverzekeraar. Je kunt kiezen uit:

1. Volledige kraamzorg.
De kraamverzorgster komt dan 8 dagen achter elkaar 8 uur per dag. Ze verzorgt jou en je kind, ontvangt het bezoek en doet het huishouden.
2. Minimale kraamzorg.
Dit is de meest beknopte vorm van kraamzorg die we kennen. De kraamverzorgster komt nu de eerste dagen 2 keer, daarna nog maar 1 keer per dag voor 3 uur. Ze controleert de baby en jou, geeft advies en houdt het sanitair schoon.
3. Beperkte kraamzorg.
Dit is een tussenvorm. Nu komt ze 5 uur per dag gedurende 8 dagen. Naast het controleren va de baby en van jou en het schoonhouden van het sanitair, doet ze ook nog de huishoudelijke taken, waarvan jij graag wilt dat ze die doet.

Waar je voor kiest hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Als het je vijfde kind is sta je er misschien anders in dan wanneer je voor het eerst gaat bevallen. Of misschien heb je familie en vrienden in de buurt die een handje kunnen helpen. Bedenk het in ieder geval ruim van tevoren. Als de baby er eenmaal is wil je graag dat het goed geregeld is.

Lees ook:
34 weken zwanger
36 weken zwanger
Alle 42 zwangerschaps-  weken op een rij

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Zwangerschapsverlof? 5 tips om te doen!

Je bent 34 of 36 weken zwanger en het is zover; je krijgt zwangerschapsverlof. Misschien …