Wat is Kinkhoest

Vandaag brachten meerdere nieuwssites het bericht dat in februari en maart 2024 al 4 baby’s overleden zijn aan kinkhoest. Maar wat is kinkhoest?

Wat is kinkhoest

Kinkhoest is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie heet Bordetella Pertussis en deze produceert een gifstof. Door deze gifstof ontstaan hoestbuien. Wanneer je kinkhoest hebt, kun je maandenlang blijven hoesten. De oude naam van kinkhoest was 100-dagen-hoest.

Wat is de behandeling bij kinkhoest

Omdat het een bacteriële infectie is, kan kinkhoest behandeld worden met antibiotica. Maar dan moet je er wel snel bij zijn want meestal zijn de bacteriën al verdwenen voordat de diagnose kinkhoest wordt gesteld. De huisarts kan bepalen of het kinkhoest is en of een antibioticum zin heeft. Ook kan een huisarts middelen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Waarom kunnen baby’s overlijden aan kinkhoest

Wanneer baby’s kinkhoest krijgen en erg veel hoesten, kunnen ze uitgeput raken. Daardoor kan het zijn dat ze minder gaan drinken. Ook kan het zijn dat ze minder zuurstof binnen krijgen of soms zelfs even stoppen met ademen. Ruim de helft van de baby’s met kinkhoest worden opgenomen in het ziekenhuis. Er kan hersenschade ontstaan door het tekort aan zuurstof en soms kan een baby er zelfs door overlijden. Overigens hebben ook volwassenen met onderliggend hart- of longlijden risico op compilicaties en zelfs sterfte door kinkhoest.

Hoe voorkom je kinkhoest

Vanwege het gezondheidsrisico voor baby’s is een vaccinatie tegen kinkhoest opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De “K” in DKTP staat voor Kinkhoest. Op die manier kan niet alleen grotendeels voorkomen worden dat een baby kinkhoest krijgt, maar ook dat er een uitbraak van kinkhoest komt. Dat er nu meer kinkhoest is, komt omdat minder ouders hun kinderen laten vaccineren. Daardoor is de kans dat een besmet kind in aanraking komt met een niet-gevaccineerd kind, groter. Arjen Lubach legt in onderstaande video uit hoe het zit met besmettelijke ziektes (in de video gaat het over mazelen) en besmettingskans:

Hoeveel kinderen overlijden jaarlijks aan kinkhoest?

Wereldwijd zien we dat sterfte door kinkhoest voor 90% voorkomt in de zogenaamde derde-wereld-landen, daar gaat het om duizenden kinderen. Kinkhoest is een ziekte die heel goed vookomen kan worden door vaccinatie. Het is een erg besmettelijke ziekte en wanneer de vaccinatiegraad te laag is, kan er een uitbraak komen. Toen er nog geen vaccinatie tegen kinkhoest gegeven werd (vóór 1957) overleden er ongeveer 200 kinderen per jaar een de gevolgen van kinkhoest. Sinds de vaccinatie sterft gemiddeld nog 1 kind per jaar aan kinkhoest. Meestal gaat het om een jonge baby die niet gevaccineerd is. Daarom heeft de Rijksoverheid ook een vaccinatie voor zwangeren: de 22-weken prik. Met deze prik kun je jezelf en je ongeboren kind beschermen tegen kinkhoest.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Fantasievriendjes Première + Film [verslag]

Na het succes van de twee “A Quiet Place” films komt nu de nieuwste film …

Share
Share