Vroeggeboorte

In Nederland worden jaarlijks rond de 170.000 baby’s geboren. Circa 14% van de baby’s (bijna 25.000 per jaar) heeft geen goede start bij de geboorte. Zij worden te vroeg geboren, hebben een te laag geboortegewicht of allebei. Zij krijgen later vaker groei- en (psychische) ontwikkelingsproblemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Vroeggeboorte

Wanneer een baby meer dan 3 weken te vroeg wordt geboren, dan heet dat een vroeggeboorte. Vroeggeboren baby’s hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Dit komt omdat ze bij geboorte niet volledig volgroeid zijn en de longen en andere organen nog niet volledig gerijpt zijn. Vroeggeboorte is een complex en vaak onverwacht probleem. Er zijn veel factoren die bijdragen aan vroeggeboorte, zoals zwangerschapscomplicaties, infecties, ongezonde levensstijl en stress.

Neonatale intensive care unit (NICU)

Vroeggeboren baby’s hebben vaak intensieve zorg nodig in de neonatale intensive care unit (NICU). De monitoring en behandeling van prematuren is gericht op het helpen van de baby’s om te groeien en te ontwikkelen, en om hen te beschermen tegen mogelijke gezondheidsproblemen. De monitoring en behandeling van prematuren kunnen lange tijd doorgaan, soms zelfs jaren na de geboorte. Het is belangrijk om wetenschappelijk onderzoek te blijven doen naar vroeggeboorte. Zodat we de oorzaken en gevolgen beter kunnen begrijpen en de zorg voor vroeggeboren baby’s en hun families kunnen verbeteren.

Gevolgen langere termijn

Problemen tijdens de zwangerschap kunnen nog generaties lang door werken en kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Het is belangrijk dat er meer bekendheid komt over welke belemmeringen, beperkingen of ongemakken voor kunnen komen na vroeggeboorte. Dit helpt prematuren (en hun omgeving) om op latere leeftijd vaardigheden of problemen te herkennen en te plaatsen. Zodat ze het beste geholpen en begeleid kunnen worden.

Er zijn verschillende mogelijke late gevolgen van vroeggeboorte. Dit is afhankelijk van de ernst van de vroeggeboorte en de zorg die de baby heeft gekregen. Enkele veelvoorkomende gevolgen kunnen zijn:

  • Problemen met de ontwikkeling: Vroeggeboren baby’s kunnen problemen ondervinden bij de cognitieve, fysieke en sociale ontwikkeling.
  • Problemen met de gezondheid: Vroeggeboren baby’s kunnen een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen, zoals astma, diabetes, hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen.
  • Problemen met het zicht en het gehoor: Vroeggeboren baby’s kunnen ook visuele en auditieve beperkingen ondervinden.
  • Problemen met het leren: Vroeggeboren baby’s kunnen moeite hebben met leren en concentreren en kunnen speciale ondersteuning nodig hebben op school.
  • Problemen met de gedragsontwikkeling: Vroeggeboren baby’s kunnen ook gedrags- en emotionele problemen ondervinden, zoals ADHD, angst en depressie.

Gelukkig ondervinden niet alle vroeggeboren baby’s deze gevolgen. Veel baby’s kunnen groeien en bloeien zonder problemen. Maar vroeggeboorte blijft een serieus probleem. Het is dan ook belangrijk om onderzoek te blijven doen en bewustwording en begrip rondom vroeggeboorte te vergroten.

1000 dagen

Bij een voldragen zwangerschap hebben de baby’s de best mogelijke start in hun leven. We
weten: de eerste 1.000 dagen van een kind, voor, tijdens en na de geboorte, zijn heel belangrijk voor een goede start. Juist omdat de ontwikkeling van een kind in die periode razendsnel gaat, is het van fundamenteel belang dat deze goed verloopt. Er is maar één kans op een goede start. Het hart of bijvoorbeeld het brein kunnen niet opnieuw worden aangelegd. Als de ontwikkeling niet goed gaat, dan heeft een kind daar levenslang last van.

Strong Babies

Deze informatie is afkomstig van de website van Strong Babies, een stichting die zich hard maakt voor goede zorg voor vroeggeboren babies. Kijk maar even naar onderstaande video voor meer informatie:

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share