Jubelientje leert lezen en schrijven

Jubelientje is zo leuk! Dat vond ik een paar jaar geleden al toen ik oudste dochter, nu 10 jaar, Jubelientje ging voorlezen, nu jongste dochter van 6 jaar zelf Jubelientje leest, vind ik dat nog steeds.
Jubelientje is lief en grappig. Ze is ondeugend en maakt de leukste dingen mee. Samen met haar vriendje Drik-Jan. En vooral ook samen met haar oma. Wat is die oma ook een leuk mens zeg!

In Jubelientje leert lezen en schrijven zijn drie delen van de Jubelientje-serie gebundeld: ‘Jubelientje leert lezen’, ‘Jubelientje speelt vals’ en ‘Jubelientje wordt wild’. De titel zegt het al, in ‘Jubelientje leert lezen’ maakt Jubelientje kennis met letters en woorden en leert zo lezen. Er gaat een wereld voor haar open. De titel van ‘Jubelientje speelt vals’ verwijst naar muziek: oma wil leren pianospelen, maar Jubelientje voelt meer voor een drumstel. En in ‘Jubelientje wordt wild’ barst Jubelientje van de plannen wat ze (later) allemaal wil gaan doen.

Jubelientje leert lezen en schrijven is heel erg leuk om voor te lezen aan kleuters, vooral ook om de grapjes met taal en woorden waarmee het boek doorspekt is. Maar ik denk dat het voor iets oudere kinderen nog veel leuker is om de boeken zelf te gaan lezen. Jubelientje is van dezelfde leeftijd als kinderen aan het eind van groep 3 en het feit dat zij leert lezen in het eerste deel van de bundel geeft alleen maar veel herkenning. Ook zullen de iets oudere kinderen de taalgrapjes beter begrijpen.
En zo staat het boek vol herkenbare gebeurtenissen voor kinderen. Eigenlijk worden heel alledaagse dingen beschreven, maar volgens mij vinden kinderen dat alleen maar leuk. Vooral omdat er zoveel humor in de verhaaltjes zit. Er worden veel gesprekjes gevoerd, wat de verhaaltjes tempo geeft. En de oma van Jubelientje weet op een perfecte manier de avonturen van Jubelientje en Dirk-Jan in goede banen te leiden.

Jubelientje leert lezen en schrijven is erg geschikt voor beginnende lezers: korte zinnen, goed leesbare letters, begrijpelijk taalgebruik en niet al te lange verhalen. De boekjes zijn heel afwisselend van opzet: gewone verhaaltjes, maar ook brieven en strips. Soms staan er zelfs ook handgeschreven teksten in en veel mooie illustraties. Deze afwisseling maakt het boek voor beginnende lezers erg aantrekkelijk. Mijn jongste dochter heeft het boek in ieder geval heel snel uitgelezen. Ze vond de verhaaltjes erg leuk en grappig. Ik geloof dat Jubelientje ook haar hart heeft gestolen.

Jubelientje leert lezen en schrijven – Hans Hagen
kinderboek, 304 pagina’s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier>>


Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share