Zelfregulatie bij kinderen [recensie]

Zelfregulatie bij kinderen‘ is een praktische gids voor ouders, om hun kind te helpen relaxt en succesvol door het leven te gaan.Kinderpsycholoog Stuart Shanker baseert zich op tientallen jaren onderzoek en praktijkervaring. Hij helpt je kind om humeur, focus en concentratie enorm te verbeteren. Bovendien leert hij om op sociaal-emotioneel gebied grote verbeteringen aan te brengen.

Recensie
De ondertitel van ‘Zelfregulatie bij kinderen‘ is ‘Bestrijd stress en laat je kind excelleren‘. En op de achterkant staat: ‘Help je kind ontspannen en succesvol door het leven te gaan’.

De ondertitel maakt mij ietwat sceptisch. Excelleren is echt een term van nu, maar de associatie die ik bij die term heb, zeker gekoppeld aan kinderen en opvoeding, roept druk op. En dat is nu niet bepaald stressverlagend … Tijd om het boek door te nemen en kijken hoe een en ander bedoeld is.

 

Zelfregulatie bij kinderen bestaat uit drie delen, voorafgegaan door een inleiding:
1 Zelfregulatie: essentieel voor leven en leren
2 De vijf domeinen
3 Tieners, verleidingen en ouders onder druk


De inleiding betreft een  beschouwing over wat verstaan wordt onder zelfregulatie en stress. Dit boek beschouwt zelfregulatie als een methode om stress onder controle te houden. De methode leert jou als ouder:
1 herkennen wanneer een kind overbelast is
2 identificeren van de stressoren, waarom is er sprake van stress? en vervolgens
3 verminderen van de stressoren
4 daarna het kind  te helpen bij het bewust worden van wanneer hij dit voor zichzelf kan doen
5 en hem te helpen bij het ontwikkelen van zelfregulerende strategieën.

 

Het eerste deel van Zelfregulatie bij kinderen is vrij theoretisch en legt uit hoe de hersenen in elkaar zitten en hoe ze werken. Er wordt vrij veel gebruik gemaakt van plaatjes en schema’s die een en ander goed toelichten en verhelderen. Daarnaast illustreren praktische voorbeelden uit de praktijk van Stuart Shanker de theorie, zodat het meer voor je gaat leven. De praktische casuïstiek wordt van tijd tot tijd nog verder geanalyseerd.

 

Het tweede deel van Zelfregulatie bij kinderen beschrijft dat er vijf verschillende domeinen zijn waar stress kan ontstaan en daarmee ook vijf domeinen waar zelfregulatie kan plaatsvinden. Het zijn het biologische domein (het zenuwstelstel en fysiologische processen), het emotionele domein, het cognitieve domein (nadenken en leren), het sociale domein (het aanpassen van gedrag en gedachten aan sociale situaties) en het prosodische domein (onder andere empathie, onbaatzuchtigheid, normen en waarden en sociale verantwoordelijkheid). Het spreekt voor zich dat de stressoren op ieder domein anders zijn en ook op een andere manier tegemoet getreden moeten worden. Deel 2 gaat hier uitvoerig op in.

 

Het laatste deel van Zelfregulatie bij kinderen besteedt expliciet aandacht aan een bijzondere leeftijdsgroep, tieners en adolescenten.

Het boek sluit geruststellend af met aandacht voor ons als ouders en hoe we nu verder moeten na het lezen van dit boek. Een zelfregulatiegids voor ouders ontbreekt dan ook niet. Het bevat een paar mooie lessen en adviezen, zoals ‘verwacht het onverwachte’ en ‘streef naar kalmte’.


Zelfregulatie bij kinderen kent een uitgebreide verantwoording in de vorm van een lijst met noten en een literatuurlijst. Je kan het boek van voor naar achteren lezen, wat op zich aan te raden is om de methode van Zelfregulatie goed te doorgronden en je eigen te maken. Het register achterin biedt een escape en maakt het mogelijk om expliciet naar bepaalde onderwerpen te zoeken.

Ik vind vooral de theorie over hersenen en het functioneren daarvan bijzonder interessant. Een en ander is op een toegankelijke manier beschreven. De methode en de adviezen vind ik niet heel verrassend, maar het is altijd goed om een en ander nog eens vanuit een andere invalshoek te lezen. De vele casuïstiek maakt het boek heel levend. Kortom, als je geïnteresseerd bent in dit soort boeken, is Zelfregulatie bij kinderen een goede aanvulling op je boekenkast.
Hier vind je een inkijkexemplaar.

Zelfregulatie bij kinderen – Stuart Shanker, met Teresa Barker
Informatief boek, paperback, 336 pagina’s, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Bestel ‘Zelfregulatie bij kinderen’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De kracht van betekenis [recensie]

In ‘De kracht van betekenis’ stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel najagen. …

Share
Share