Ik reis alleen – eerste thriller van Samuel Bjork [recensie]

ik-reis-alleen-recensie-copyright-trotse-moeders-1Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Recensie
Wat ben ik blij dat dit nog maar de eerste thriller is van Samuel Bjork en dat de nieuwe al is aangekondigd voor 2016. Ik heb zo genoten van dit boek!! Het leuke is dat het lijkt alsof het een zoveelste deel uit een serie is, hoofdpersonages (aan de “goede kant”) Holger Munch en zijn collega Mia Krüger hebben een heel verleden samen, althans op werkgebied.

ik-reis-alleen-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Dit verleden en een onverwerkt verlies hebben er toe geleid dat Mia er aan toe is om uit het leven te stappen. Munch is gedegradeerd, maar wordt teruggehaald voor een wel heel akelige moord: een zesjarig meisje is vermoord en op een dusdanig vreemde manier in het bos achtergelaten dat dit om een speciaal team van de politie vraagt. Een team wat Munch in het verleden heeft geleid en waar ook Mia deel van uitmaakte. Hij weet haar over te halen om mee te doen en ze komt er al snel achter dat dit meisje nog maar het eerste slachtoffer is.

ik-reis-alleen-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Wanneer er meerdere meisjes dood gevonden worden, allemaal net voordat ze op school zouden beginnen, allemaal in poppenkleren en met de tekst “Ik reis alleen” om hun nek, volgt het team van Holger Munch verschillende sporen. Er lijkt een link met een sekte-achtig kerkgenootschap, waar ook de moeder van Munch regelmatig komt, maar er zijn ook andere sporen die gevolgd worden. Spannend om te lezen en heerlijk om als lezer steeds mee te denken bij alle aanwijzingen en nieuwe ontwikkelingen.

ik-reis-alleen-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Misschien is het eind wat onwaarschijnlijk, maar ja, dat zijn de moorden gelukkig ook. En toch, en dat is de kracht van deze thriller, heb je bij het lezen op geen enkel moment het gevoel dat het allemaal niet klopt. Het is gewoon erg goed geschreven (en vertaald). Mooi taalgebruik, prima personages en een heel sterk en spannend verhaal! Ik kijk uit naar het volgende boek!

Ik reis alleen – Samuel Bjork
Paperback, thriller, 400 pagina’s, uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share