Toen ik je zag

Toen-ik-je-zag luisterboekWe weten allemaal wie Isa Hoes is en dat zij getrouwd was met Antonie Kamerling. Misschien heb je Isa en Antonie begin jaren ’90 samen in Goede Tijden Slechte Tijden gezien, of heb je een van beide later in een andere tv-serie of een film gezien. En we weten ook allemaal dat Antonie drie jaar geleden in oktober 2010 een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Isa Hoes heeft over Antonie, over hun leven samen en over de eerste periode na de dood van Antonie een boek geschreven, Toen ik je zag. Toen ik je zag is niet alleen in gedrukte versie en als e-book verschenen, maar ook als luisterboek.

Toen ik je zag stond hoog op mijn verlanglijstje om te gaan lezen toen ik onlangs het luisterboek kreeg toegestuurd om te recenseren. Isa Hoes heeft het boek zelf ingesproken. Wow, wat vind ik dat knap zeg! Ze vertelt een heel persoonlijk verhaal met een enorme emotionele lading, en het dan ook nog zelf voorlezen. Aan de andere kant snap ik het ook wel, ik kan me zo voorstellen dat je het verhaal op deze manier zoveel mogelijk zelf in de hand blijft houden. Daarnaast, Isa heeft een mooie stem, ik hoorde haar vertellen dat ze op de Toneelacademie al tegen haar gezegd hebben dat ze een gouden stem heeft.

Ach, ik hoef denk ik niet uitvoerig te vertellen waar Toen ik je zag over gaat. Isa Hoes en Antonie Kamerling hebben elkaar bij de audities voor Goede Tijden Slechte Tijden ontmoet. Ze zijn allebei populair en ook na hun vertrek uit GTST zijn ze succesvol. Ze trouwen en krijgen twee kinderen. Al lijkt Antonie een vrolijk en opgeruimd mens, privé blijkt hij anders te zijn. Hij is manisch-depressief en steeds vaker neerslachtig. Uiteindelijk besluit hij een einde te maken aan zijn leven. Dat zijn de grote lijnen.

Isa vertelt haar eigen verhaal en parallel daaraan dat van Antonie. En soms, opeens, schakelt ze van hij over op jij en heeft ze het tegen Antonie. Dat zijn kippenvelmomenten. Helemaal in het begin schetst ze bijvoorbeeld een middag waarop het gezin bij elkaar is, spelletjes doet en gezellig samen eet. In de wetenschap dat dit de laatste keer is met z’n vieren. In de wetenschap dat Antonie er de laatste dag niet meer zal zijn en dat hem die rust gegund is. ‘Zo had het kunnen gaan’, sluit Isa dit stukje af, om daarna over te gaan op hoe zij en Antonie in GTST terecht zijn gekomen.

Ik vind Toen ik je zag erg indrukwekkend en ontroerend. Het moet niet makkelijk zijn, leven met iemand die manisch-depressief is. En dat is denk ik nog zacht uitgedrukt. Het ene moment is Isa Hoes nuchter en zakelijk, het volgende richt ze zich tot de liefde van haar leven. Dat maakt het boek zo indringend en maakt dat je wilt blijven doorlezen, luisteren in dit geval. Het is zeer de moeite waard en ik denk dat Isa hiermee op een mooie manier voor zichzelf en haar kinderen de herinnering aan hun vader heeft vastgelegd.

luisterboek Isa Hoes
Het luisterboek Toen ik je zag bestaat uit vijf cd’s en duurt in totaal ruim zes uur. Ik heb zelf altijd een beetje moeite met luisterboeken (omdat ik er zo snel bij in slaap val, moet ondertussen echt iets anders doen). Dit boek wist echter mijn aandacht te blijven vasthouden. Het is een verhaal dat intrigeert, ondanks dat je weet over wie het gaat. Dat het door Isa Hoes zelf is voorgelezen, maakt dit luisterboek volgens mij extra bijzonder. Je kan haar volgen via twitter (@HoesIsa).

Toen ik je zag – Isa Hoes
roman, luisterboek, 5 cd’s, 6 uur 19 minuten, Artemis & Co
Bestel dit (luister)boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het licht is hier veel feller – Mareike Fallwickl

Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen onderuitgezakt op de bank van zijn kleine …