Babynieuws uit Artis, inclusief video van de geboorte

Giraffe geboren in Artis. Foto Artis, Ronald van WeerenIn Artis is dinsdagmiddag 28 juli rond de klok van vijf een giraffe geboren. Het is een vrouwtje. Het is de eerste geboorte van een giraffe in Artis in 2015.

Na vijf pogingen stond het veulen binnen een uur op haar poten. Giraffen staan en lopen snel na de geboorte, om met de kudde mee te kunnen bij gevaar. Het veulen drinkt al goed bij haar moeder. De kudde bestaat nu uit acht giraffen: zes vrouwtjes en twee mannetjes.

Rechtopstaand
Een giraffenbevalling is bijzonder omdat de moeder het veulen rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het jong een val van bijna twee meter. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het een veilige landing op de zij maakt.

De draagtijd van een giraffe is ongeveer vijftien maanden, zo ook voor dit veulen. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar.

Netgiraffen
De giraffen in Natura Artis Magistra zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata). Dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken,gescheiden door dunne witte lijnen.

Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.[Foto Artis, Ronald van Weeren]

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Burgers’ Zoo – RIMBA [verslag]

Wat een mazzel hadden wij! Op een onverwacht zonnige rijden vertrokken wij naar Arnhem. Een …