Schadelijke stoffen vermijden in babyproducten

De Babyverzorgingswijzer is een handige folder met tips hoe schadelijke stoffen kunnen worden vermeden in babyverzorgingsproducten. De gids is bedoeld om ouders te informeren over de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën die worden gebruikt in cosmetica en over hun mogelijke impact op de gezondheid van kinderen. WECF adviseert hoe je deze stoffen kunt vermijden en gezondere alternatieven kunt vinden voor de verzorging van je baby. De babyverzorgingswijzer verschijnt als onderdeel van de campagne “Een Veilig Nest”, die zich richt op zwangere vrouwen, aanstaande vaders en ouders.

Zuigelingen en jonge kinderen worden door de producten waarmee ze dagelijks in contact komen blootgesteld aan allerlei chemicaliën. Langdurig contact – bijvoorbeeld bij baden en insmeren met crème – kan risicovol zijn. De babyhuid is niet alleen kwetsbaarder (de barrièrefunctie van de huid is niet volledig gevormd), maar laat ook makkelijker stoffen door. Daarom zijn sommige stoffen die volgens EU wetgeving zijn toegestaan in cosmetica volgens wetenschappelijke studies en gezondheidsorganisaties toch potentieel giftig voor kleine kinderen.

Waarom zijn juist kinderen zo kwetsbaar? Kinderen zijn gevoeliger voor risico‘s van chemische stoffen, omdat hun hele lichaam (immuunsysteem, zenuwstelsel) nog in ontwikkeling is en onvolgroeid. Chemicaliën kunnen de signalen van bijvoorbeeld het endocriene systeem veranderen en zo op de lange termijn van invloed zijn op de voortplantingsorganen, maar ook op het gedrag van het kind. De huid is een belangrijke blootstellingsroute voor chemische stoffen, met name bij lichaamsverzorging. Agressieve of ongeschikte producten kunnen leiden tot allergieën of eczeem.

Ingrid Elbertse, projectleider van Een Veilig Nest stelt: “Ouders vertrouwen op verzorgingsproducten om hun baby te beschermen, bijvoorbeeld tegen vuil, uitslag, de kou of de zon. Maar in veel gevallen moeten ze hun kind juist beschermen tegen de verzorgingsproducten. Deze gids helpt daarbij” Hoewel alle cosmetica onderworpen is aan Europese regelgeving, de zogeheten cosmeticarichtlijn, biedt dat geen garanties aldus Elbertse. “Deze richtlijn geldt namelijk voor zowel volwassenen en kinderen, terwijl wij vinden wij dat de officiële wetgeving niet eens voldoet als bescherming voor volwassenen. Op de lijst toegestane stoffen staan namelijk ook stoffen die zich al op de SIN-lijst* bevinden, de lijst van schadelijke stoffen, samengesteld door het International Chemical Secretariat, die met onmiddellijke ingang zouden moeten worden verboden”.

DOWNLOAD HIER DE WECF WIJZER BABYVERZORGING

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Ik ben niet perfect, maar wel gezond [persoonlijke blog]

Hoe doen alleenstaande moeders dat toch? Werken, huishouden, school, sport, vriendjes en vriendinnetjes, Kinderen die …

Share
Share