Mooie tweelingmomentjes [persoonlijke blog]

toilet-paper-87390_960_720Zindelijk worden
Onze meiden zijn al vroeg geïnteresseerd in het potje en het toilet. Met 16 maanden beide al eens het potje gebruikt. Sinds enkele weken, zo rond de tweede verjaardag,  is de oudste zover dat ze overdag geen luier meer aan hoeft als we thuis zijn. Ze geeft zelf goed aan wanneer ze op het potje wil en kan zichzelf goed uit- en aankleden. We belonen met een sticker. De andere dame wil wel eens zitten, maar doet dan niets. Maar zodra de oudste een plasje heeft gedaan gaat de ander altijd vol trots de sticker mee uitzoeken en roept iedere keer weer: applaus!

Ruilen
De in een eerdere blog genoemde appel die ze krijgen bij de supermarkt wordt voortaan geruild. Zodra ze hem krijgen kijken ze elkaar aan en zeggen ze “luilen die” waarbij ze wijzen naar de appel die de ander heeft.

grapes-766124_960_720Delen
Op visite krijgen de kinderen een bakje met druiven. Ze hadden van elkaar niet gezien dat ze een eigen bakje hadden gekregen. Een van de twee pakt een handje vol druiven en roept de ander waarbij ze haar hand uitsteekt.

Laarzen
Beide meiden moeten zich uitkleden om naar bed te gaan. Ze beginnen met hun laarzen. Een van de meiden zegt: zus helpen. De ander laat haar eigen laarzen los en begint meteen te helpen. Dit lukt niet, als ik vraag of ik even moet helpen zegt degene die helpt, ja. Waarop de ander zegt, niet helpen, zus helpen. Uiteindelijk hebben ze het samen voor elkaar gekregen.

Wisselen
Twee kinderen, 1 loopfiets. Bij voorbaat denk je al, dat gaat niet goed. Tot dat één van nog geen tweejarige dames zelf bedenkt op het garagepleintje naar de overkant te gaan. Stapt eraf en zegt: zus mag. De ander stapt trots op en fiets hetzelfde stuk terug, stapt ook af en zegt hetzelfde.

teddy-1113160_960_720Samenspannen
In ons slaapritueel gaan we altijd voor het slapen nog een verhaaltje lezen. Zonder speentje, zonder knuffel, die zijn immers voor in bed. Het praten en aanwijzen vinden wij ten eerste heel mooi om te zien, maar ook voor hun taalontwikkeling vinden wij dit beter. Maar de meiden zouden dit het liefst wel iedere keer willen, ze vragen hier wel om. Heel soms kun je deze vraag niet weigeren, zeker niet wanneer twee meiden zich samen sterk voelen en op een uiterst grappige manier vragen of ze de knuffel mee mogen nemen. Dan voel je gewoon dat ze samenspannen. Dat ze samen aanvoelen dat ze het voor elkaar krijgen op deze manier.

Aankleden
Het aankleden ‘s morgens gaat altijd in een willekeurige volgorde. De meiden hebben al een tijdje in de gaten dat ze hetzelfde aan krijgen. Heel trots kunnen ze dan zeggen: Mooi! Zus ook mooi!

Taalontwikkeling
De meiden ontwikkelen zich op een andere manier. Ze gebruiken hun mond anders en hebben beide een andere uitspraak van dezelfde woorden. Soms kunnen we de jongste minder goed verstaand/begrijpen, maar als ik dan vraag aan de oudste wat de jongste bedoelt, krijgen we vaak het juiste antwoord op haar manier te horen.

Voor andere, persoonlijke, blogs van Trotse Moeders, klik hier >>>>

Voor persoonlijke blogs van Trotse Vaders, klik hier >>>>

About René Eindhoven

eindhovenrene@gmail.com'
Mijn naam is René en ik ben sinds december 2013 trotse moeder van een twee-eiïge meisjes tweeling. Ik werk in het basisonderwijs en ben getrouwd. Ik werk drie dagen en daarvan gaan de kinderen twee dagen naar een kinderdagverblijf.

Check Also

Terug in Burgers’ Zoo: wat is er veranderd?

Ein-de-lijk konden we weer naar Koninklijke Burgers’ Zoo. Na een lange periode van voorzichtig zijn …