Mexicaanse Griep gevaarlijk voor ongeboren kind?

Zwangere vrouwen vragen zich wellicht af of hun ongeboren baby risico loopt met de Mexicaanse griep. Het volgende kwamen we tegen op griep.blog.nl. Omdat iedereen nu zo druk is met deze mogelijke uitbraak, hier hun feiten op een rij:

  • Er is weinig informatie over de effecten van de Mexicaanse griep bij zwangere vrouwen. Andere griepvirussen geven geen verhoogde kans op aangeboren afwijkingen. Er is nu geen aanleiding om aan te nemen dat dit anders is met de Mexicaanse griep.
  • Een zwangere vrouw heeft niet meer kans om besmet te raken. Wel heeft zij een iets grotere kans op complicaties, zoals longontsteking. Dat geldt zowel voor de gewone wintergriep als voor de Mexicaanse griep.
  • Er zijn aanwijzingen dat een zwangere vrouw in vergelijking met andere mensen een grotere kans hebben op een ernstig verloop van influenza. Dat geldt mogelijk ook voor de Mexicaanse griep. Het is daarom belangrijk bij griepverschijnselen direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Deze beslist dan of het verstandig is een virusremmer te gaan gebruiken.
  • Aangeraden wordt om medicijngebruik tijdens de zwangerschap, dus ook antiviraal medicijnen, altijd te bespreken met de behandelend arts.

Het is nooit fijn om ziek te worden en al helemaal niet als je zwanger bent. Ons advies is dan ook om zo veel mogelijk contact te mijden met mensen die ziek zijn. Vermoed je dat je de Mexicaanse griep hebt of een andere ziekte, neem dan altijd contact op met je (huis)arts of je verloskundige. Bij twijfel ook altijd aan de bel trekken bij hen. Je kan beter een keer te veel bellen dan te weinig!

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...
Share
Share