Lekker vies

Lekker vies is een vrolijk boek over alles wat uit je lijf komt. Maak nepsnot, nepkots of een mooie nepdrol en hou iedereen voor de gek. Lekker vies gaat over oorsmeer, snot en spuug. Hoe vaak laat jij een boer of een scheet? Ben jij een knetterfabriek? In ieder geval is iedereen een slijmbal, want overal zit slijm. In je neus, je keel, je maag, je darmen. Pies is gezond, zeggen sommigen en drinken elke dag een glaasje pies. Hmm lekker of vies.

Recensie
Dit is alweer de negende herdruk van Lekker vies met allemaal nieuwe weetjes en anekdotes. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het bevat allemaal weetjes over alles wat uit je lichaam komt. Geef toe, dat vinden volwassenen stiekem ook best leuk. Wist je bijvoorbeeld dat de Romeinen kleine lepeltjes gebruikten om hun oren leeg te lepelen? Best leuk om ergens eens loopjesweg te droppen.

De vieze weetjes hebben niet alleen betrekking op ons eigen lichaam, maar gaan ook over dieren. Zo weet ik nu dat een zeester gek is op mosselen. Maar die zijn te groot om zomaar op te eten, dus kotsen ze eerst hun maag uit om die uiteindelijk met verteerde mossel weer in te slikken. Slimme methode voor een diertje zonder kop met hersenen.

Aan het einde van het boek staat nog een lijstje met sites, waar ook over vieze dingen gesproken wordt. En zelfs een Nederlands-Engels woordenlijstje met vieze woorden. Leuk boek !!

De illustraties van Lekker vies leiden hier in huis tot veel hilariteit. Mijn dochters kijken ieder op hun eigen manier naar het boek. De oudste van 9 grinnikt eens wat en lacht besmuikt, van ‘oei, eigenlijk is dat vies en hoort dat niet’. De jongste van 5 schatert het onbekommerd uit als ze voorin het boek iemand met enorm dikke billen op een wc ziet zitten.
Ik vind de illustraties erg leuk, ze zijn beperkt tot drie kleuren (zwart, sepia en groen), evenals de typografie, wat zorgt voor rust en eenheid in dit bruisende boek.

Kijk ook eens op de ondersteunende site.

Lekker vies – Ditte Merle
jeugdboek, gebonden, 121 pagina´s, The House of Books
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.