34 weken zwanger


Je baby alweer zo’n 43 cm en rond de 2200 gram. Het schiet al aardig op! De witte vetlaag op de huid van je kindje laat nu steeds meer los. Samen met de nesthaartjes komt het in het vruchtwater terecht en wordt het door je baby opgedronken. Klinkt wat raar misschien, maar het is juist goed, want op deze manier worden de darmen van je baby al een beetje geprikkeld en zijn ze straks helemaal klaar om in actie te komen. De eerste ontlasting van je baby is al binnen 24 uur na de bevalling. We noemen dat meconium en eigenlijk nog geen echte ontlasting. Meconium is zwartgroen en bevat voornamelijk beetjes huidsmeer en haartjes en is daarom ook nog reukloos. Helaas blijft dat niet zo!

Je lijf.
Je baby krijgt steeds minder ruimte en dat merk jij. Het geschop tegen je ingewanden en je ribben lijkt iedere dag wel erger te worden en ook de druk op je blaas kan je slaap aardig verstoren. Ook kunnen rond deze tijd je borsten een beetje colostrum of voormelk lekken. Klinkt misschien een beetje vies, maar is heel normaal. Onder invloed van hormonen rijpen je borsten en worden ze voorbereid op het geven van borstvoeding. Bij de drogist kan je pads kopen voor in je bh, die het vocht voor je opvangen.

Geboorteplan.
Hoewel het nog lang niet zover is, is het toch handig om er alvast een beetje over na te gaan denken: de bevalling.. Zeker als het de eerste keer voor je is, is het nuttig om je goed voor te bereiden. Waarschijnlijk ben je al een paar weken bezig met zwangerschapsyoga, gym of andere ‘puf’-trainingen. Maar heb je ook al nagedacht over waar je wilt bevallen en hoe?

Thuis of in het ziekenhuis.
Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om thuis, in hun veilige en vertrouwde omgeving te bevallen. Als de zwangerschap tot op heden goed verlopen is en de conditie van moeder en kind zijn optimaal, dan is daar ook zeker veel voor te zeggen. Thuis voelt vaak vertrouwder en intiemer, je hebt je eigen spullen om je heen en je kan zelf kiezen wie er bij je bevalling aanwezig is. Vaak hebben vrouwen die thuis bevallen ook het gevoel de regie grotendeels zelf in handen te hebben, wat voor sommige vrouwen heel belangrijk kan zijn. Verder is de kans op infecties thuis kleiner dan in het ziekenhuis en hoef je niet met weeën in de auto. Nadelen van thuisbevallen zijn echter dat als er complicaties optreden je alsnog naar het ziekenhuis moet. Dit is sowieso onder minder leuke omstandigheden en dat je afgeleid kan worden door eventuele oudere kinderen, hoewel die, als je de verhalen zo hoort, meestal gewoon doorslapen tijdens een bevalling.
Het grote voordeel van bevallen in het ziekenhuis is dan natuurlijk dat je, mochten er complicaties optreden, je er alvast bent. Je bent altijd omringd door professionals met verstand van zaken, wat een veilig gevoel kan geven. Nadelen aan een ziekenhuis zijn dat je dan dus wel met die weeën in de auto moet en je moet bevallen in een vreemde omgeving met vreemde mensen om je heen.

Kraamhotel
Maar er zijn ook andere mogelijkheden dan een ziekenhuis of thuis bevallen. Je kan nu ook naar een kraamhotel of geboortecentrum. Een geboortecentrum houdt het midden tussen thuis bevallen en een ziekenhuis. Je mag hier alleen bevallen als er geen complicaties verwacht worden en je je eigen verloskundige meeneemt. Als je klein woont, of alleenstaand bent, even rustig een paar dagen alleen wilt zijn met je kersverse baby of verwacht dat je oudere kinderen druk zullen zijn, is een geboortecentrum een heel goed alternatief. Naast je eigen verloskundige zijn er tal van professionals aanwezig die je met raad en daad bij staan, zoals bijvoorbeeld kraamverzorgsters of yoga docenten.

Zittend, liggend of staand.
Als je dan besloten hebt waar je wilt bevallen, ben je nog niet. Dan moet je nog nadenken over of dat zittend, liggend of staand moet gaan gebeuren. Of misschien wel gehurkt of op een baarkruk. Er zijn zelfs vrouwen die het liefste in bad bevallen. Wat voor al deze manieren geldt: het moet goed voelen. Het is zeer zinvol om er van tevoren over na te denken, probeer een baarkruk voor de grap eens uit, kijk of je het wat vindt. En als het tijdens de bevalling allemaal anders loopt: ook goed, niemand verplicht jou om ook daadwerkelijk van de geleende of gehuurde kruk gebruik te maken. Zolang het voor jou goed voelt, is het goed.

Pijnbestrijding.
Daar waar het in andere landen al volstrekt normaal is om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden, zijn we er in Nederland nog steeds terughoudend in. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat medische pijnbestrijding de kans op een kunstverlossing groter maakt en dat wil je toch het liefst vermijden. Maar beval je in een ziekenhuis en vraag je om pijnbestrijding, dan zul je die in de meeste gevallen wel krijgen. Afhankelijk van de mate van ontsluiting zal er op dat moment gekeken worden naar de mogelijkheden. Een ruggenprik is de meest effectieve manier van pijnbestrijding. Na de prik voel je geen pijn meer. Een ruggenprik wordt gegeven als de ontsluiting niet doorzet of als de pijn ondraaglijk wordt. Zodra de ontsluiting naar volledig gaat, wordt de pijnstilling stopgezet zodat je de persweeën kunt voelen en mee kan helpen persen. Naast de ruggenprik wordt ook wel een verdovende injectie gegeven. Deze neemt alleen de toppen van de pijn weg en verlicht op die manier. Elk ziekenhuis heeft een ander beleid op het gebied van pijnbestrijding. Je verloskundige is hiervan op de hoogte en kan, als jij aangeeft wat je wilt, samen met jou op zoek gaan naar de beste plek voor jouw bevalling.

Alternatieve pijnbestrijding
Je hoeft gelukkig niet altijd medicijnen toegediend te krijgen. Je kan ook gebruik maken van TENS, een apparaatje dat lichte elektrische pulsen afgeeft die inwerken op jouw pijnreceptoren. Ook acupunctuur kan de pijn verlichten en zelfs weeën opwekken. Ook kan je tijdens je zwangerschap leren hoe je jezelf onder hypnose brengt. Zelfhypnose leert je op een makkelijke manier te ontspannen, wat de ontsluiting kan bevorderen.

Lees ook:
33 weken zwanger
35 weken zwanger
Alle 42 zwangerschaps- weken op een rij>>>

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Veilig bevallen – Beatrijs Smulders [recensie]

“Veilig bevallen: het complete handboek voor de bevalling” schreef de bekende verloskundige en auteur Beatrijs …