Zwanger en moe

mama moeder kleine strik om blote buik zwanger inzoomEén van de meest genoemde zwangerschapskwaaltjes is moeheid. Met name in de eerste drie maanden
ervaren zwangere vrouwen dat ze zich moe voelen, soms zelfs uitgeput, en het liefste uren extra slapen. En zelfs wanneer dat in te passen is in je leven, is extra slapen soms nog niet voldoende om je fit te voelen.

Wat is er aan de hand?
De eerste maanden van je zwangerschap verandert er enorm veel. Je hormoonhuishouding verandert behoorlijk. Er ontwikkelt een nieuw leven in jouw buik, wat enorm veel energie vraagt. En je moet ook het feit dat je zwanger bent, een baby gaat krijgen ook een plaatsje geven. Zelfs wanneer je er naar uit hebt gekeken, is het een indrukwekkende ervaring wanneer het echt zo is dat je moeder gaat worden. Wanneer je al moeder bent, heb je vaak je handen al vol aan werk en kind(eren) en is alleen al het fysieke extra wat een zwangerschap vraagt, voldoende om je moe te voelen.

Hoe gaat het over?
Bij veel vrouwen die last hebben van vermoeidheid tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, gaan de klachten vanzelf over. Met name in het tweede trimester voel je je vaak vol energie. Gaat het niet spontaan over, dan is het goed om te kijken of je misschien bloedarmoede hebt en om te informeren naar aanvullende vitaminen waar je je beter van kunt gaan voelen.

Wat kan ik doen?
Wanneer je de luxe hebt dat je tijd kunt maken om toe te geven aan de vermoeidheid: doen! Ga gerust een uurtje slapen overdag. Ga lekker op tijd naar bed, maar ga ook in de frisse buitenlucht wandelen af en toe om niet “duf” te worden. Drink voldoende en eet gezond en probeer ook te ontspannen door bijvoorbeeld een tijdschrift te lezen of een to-do lijst te maken zodat je hoofd wat leeg wordt.

Heb je een drukke baan en/of gezin, dan is tijd maken om niets te doen vrijwel onmogelijk. Probeer in dat geval wat eerder naar bed te gaan ’s avonds en je gezinsleden wat meer mee te laten helpen. Een zwangerschap is in onze maatschappij iets wat vrouwen “er maar gewoon bij doen”, terwijl je lichaam vaak aangeeft dat er rust nodig is. Probeer daarin een evenwicht te vinden!

karinvandewielfotografie

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

4 tips voor een peuter die niet slaapt

Sliep je kindje heerlijk door in de babytijd, maar is dat nu in de peutertijd …