Vaccin vrij

cover vaccin vrij

Op de achterkant van Vaccin vrij staat dat de auteur 15 jaar geleden heeft besloten haar kinderen niet te laten vaccineren. Mijn eerste reactie was er eerlijk gezegd een van redelijk onbegrip, ik heb altijd een beetje moeite met het feit dat ouders hun kinderen niet laten vaccineren. Er zijn immers legio voorbeelden bekend dat dit niet altijd de meest verstandige keuze is. Door Frankema probeert in Vaccin vrij dit onbegrip van mensen zoals ik te weerleggen. Ze blijkt uitvoerig onderzoek gedaan te hebben naar het Rijksvaccinatieprogramma en verschillen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen. Dat maakte mij wel nieuwsgierig.

Vaccin vrij staat boordevol informatie, verdeeld over vier hoofdstukken, die allemaal tot de conclusie leidt dat vaccineren niet noodzakelijk is. Vaccins zitten vol gif en uit statistieken blijkt niet het bewijs dat dankzij vaccinaties infectieziektes langzaam maar zeker verdwijnen.  Sterker nog, verschillende infectieziektes duiken eens in de zoveel jaar opnieuw op. De informatie wordt aangevuld met persoonlijke ervaring van de auteur en anderen die dezelfde keuze hebben gemaakt.image

Ik ben echter met dit boek nog niet overtuigd en ik heb er ook geen spijt van dat wij onze kinderen hebben laten vaccineren. Ik heb respect voor het onderzoek dat Door Frankema heeft verricht. En op basis van haar uitvoerige motivatie kan ik ook begrijpen dat zij een bepaalde keuze heeft gemaakt. Met een inhoudelijk verhaal als dit kan ik meer dan met een besluit puur gebaseerd op geloofsovertuiging, maar goed, dat is mijn persoonlijke mening.

Ik zou echter mijn keuze tot wel of niet vaccineren niet baseren op uitsluitend dit boek. Het belicht immers maar een kant van het verhaal, ik mis de andere kant. Waarom het RIVM, de overheid en de medische wereld juist adviseren het Rijksvaccinatieprogramma te volgen. Een echt weloverwogen keuze kan je in mijn ogen pas maken als alle kanten zijn belicht.

4-hoofdstukken-vaccin-vrijIk vond Vaccin vrij geen ontspannen literatuur die makkelijk weg leest. Het is gericht op een specifieke doelgroep: ouders die serieus nadenken over de vraag of ze hun kinderen wel of niet willen laten vaccineren.

Aangezien ik niet (meer) voor die keuze sta en ik in het boek het evenwicht met de andere (tegen) argumenten mis, ben ik in de loop van het boek gestopt met lezen. Misschien heb ik daardoor iets gemist, maar als ik snel verder blader denk ik het eerlijk gezegd niet. Dit is de site van de auteur, waar je het boek ook (als pdf) kunt lezen en waar nog veel meer informatie verzameld is.

Conclusie: een bijzonder informatief boek, waarin je veel argumenten vindt om uit te leggen waarom je er niet voor kiest je kind te laten vaccineren.

Vaccin vrij – Door Frankema
informatief boek, paperback, 343 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het vaccinatieschema

Kinderen krijgen de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma in 3 fasen. De eerste fase loopt van …

Share
Share