Moeders zonder grenzen

‘We zijn twee trotse moeders die de wanhoop soms nabij zijn. Moeders van zonen zonder label, waarvan niemand snapt wat er eigenlijk mee is. We wilden allebei een uniek en grenzeloos leven. Niet zo zijn als al die anderen. Mijn god, wat zijn onze dromen goed uitgekomen.’

Ebel en Joris zijn ogenschijnlijk twee gewone jongens, maar niets is minder waar. Door hun fysieke en mentale beperkingen hebben ze voortdurend zorg nodig. Via mail schrijven hun moeders hun onmacht, verdriet, angst én blijdschap van zich af. Het resultaat is een ontroerende briefwisseling tussen twee moeders die voor hun kind grenzen verleggen, en eerlijk en vol humor getuigen over het loodzware, complexe, bijzondere en geweldige leven met een zorg intensief kind.

Willemien Vereijken en Esther Kant zijn beiden moeder van een zorgintensief kind. Ze schreven hun ervaringen neer in hun blog Moeders zonder grenzen, waarvan een selectie verscheen in de Volkskrant. Willemein schreef eerder Het syndroom van Ebel.

Recensie
Moeders zonder grenzen is een ontroerend verhaal over twee moeders met een zware taak: het opvoeden, maar vooral zorgen voor hun zoons. Waarbij ze niet altijd worden begrepen door de omgeving. Sterker nog, ze worden vaak helemaal niet begrepen door de omgeving. Telkens moeten ze weer vechten voor hun zonen. De ene keer om antwoord te krijgen op vragen bij medici. De andere keer om op te komen voor hun zonen.

Maar gelukkig zijn er ook nog heel veel leuke momenten. Zoals het vieren van een verjaardag. Wat voor feest geef je je zoon? Natuurlijk een feest die je kind (hopelijk) leuk vind. Esther besluit iemand in te huren, die er een spetterend feest van gaat maken; compleet met shampoo maken! Iets wat haar zoon helemaal te gek vind.

En zo proberen Ester en Willemien er het beste van te maken. Met ups en downs, maar vooral met heel veel liefde!

Moeders zonder grenzen leg je niet snel weg. Je wilt gewoon weten hoe het verhaal verder gaat. Daarbij komt dat het heel leuk is om te lezen, hoeveel steun en begrip Esther en Willemien aan elkaar hebben. Moeders zonder grenzen is zeker de moeite waard om te lezen!

Moeders zonder grenzen – Willemien Vereijken en Esther Kant
Opvoeding, paperback, 167 pagina’s, Lannoo

Lees ook:
Tegen de wind in
Hoe krijgt ze het voor elkaar
Als een moeder

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Ik gun geluk – emotionele TV-special met Jaap Jongbloed – kijktip 8 oktober

In het tv-programma Ik Gun Geluk reizen twee Nederlandse ouderparen samen met Jaap Jongbloed af naar de …