Blote billetjes in ’t gras

Blote billetjes in het gras is een Gronings aardappel-stamppotgerecht. Het is een stevige maaltijd die makkelijk klaar te maken is. Echt Hollandse pot dus voor in de winter. Tijd om eens te proberen tijdens gure dagen…

Ingrediënten
500 gram aardappelen
250 gram snijbonen
1 grote pot witte bonen
1 rookworst
½ dl lauwwarme melk
20 gram boter
zout
peper

Bereiding
Schil de aardappelen en snijd deze in vieren. Was de snijbonen en snijd deze in kleine stukjes.

Doe de aardappelen met weinig water in een pan, leg de snijbonen erop en strooi er iets zout over. Laat het in 20 minuten gaar koken. Bij een verse rookworst moet je ondertussen de rookworst een kwartiertje in heet (niet kokend) water wellen. Bij een voorverpakte rookworst hoeft dit niet. Dan bereid je de rookworst gewoon volgens de verpakking in bijvoorbeeld de magnetron.

Giet de aardappelen en de snijbonen af en voeg de lauwwarme melk en boter toe. Stamp het geheel goed door elkaar. Verwarm de witte bonen in het vocht, laat ze goed uitlekken en schep deze voorzichtig door de stamppot. Breng op smaak met zout en peper. Serveer het gerecht in een voorverwarmde schaal met de rookworst in er bovenop.

Dit recept is beschikbaar gesteld ter promotie van de Oer-Hollandse film Matterhorn welke vanaf 7 februari 2013 in de Nederlandse bioscopen draait.

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Romige aardappelsoep [recept]

Soep is eigenlijk altijd lekker. Tussendoor, bij de lunch of als eerste gang bij het …