Wanneer ben je vruchtbaar?


ovulatie
Wil je graag een kind en vrij je met de bedoeling om zwanger te worden? Dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Een ideale en regelmatige menstruatiecyclus duurt precies 4 weken, ofwel 28 dagen, maar kan uiteenlopen van 21 dagen tot drie maanden. Het verloop wordt gecoördineerd door hormonen. Je cyclus begint op de dag dat je menstruatie begint. De menstruatiecyclus duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie en verloopt in twee fasen. De eerste fase is de periode voor de eisprong die bij een regelmatige cyclus op dag 14 is. De tweede fase is de periode van na de eisprong.

Eisprong
Bij een ideale en regelmatige cyclus heb je dus ongeveer 14 dagen voor het begin van je menstruatie een eisprong (of ovulatie genoemd). Heb jij niet zo’n ‘ideale en regelmatige’ cyclus, dat houdt dit vaak in dat het eerste deel van de cyclus variabel is. Bij sommige vrouwen duurt deze periode juist korter dan 14 dagen, bij andere vrouwen juist weer langer. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen is normaal! Heb jij een langere cyclus, dan verschuift het moment van de eisprong dus naar achteren. Is jouw cyclus korter, dan verschuift de eisprong naar voren. Na de eisprong word je na 14 dagen wel weer ongesteld.

Wanner ben je vruchtbaar?
Je bent vruchtbaar vlak vóór de eisprong. Bij een ideale regelmatige cyclus is de eisprong dus op de 14e dag, dus ben je vruchtbaar tussen de elfde en de vijftiende dag. De vrijgekomen eicel overleeft namelijk maar 12 tot 24 uur. Een zaadcel daarentegen leeft soms zelfs 72 uur. Wil je zwanger worden? Vrij dan van 3 dagen voor je ovulatie tot op de dag van ovulatie. Dan heb je de meeste kans op een bevruchting! Je loopt dan niet het risico dat jouw eicel niet meer leeft tegen de tijd dat de zaadcellen in de buurt zijn.

Tip: vrij in de tweede week van de cyclus om de dag. Houd dit vol totdat je zeker weet dat de eisprong achter de rug is. Je verhoogt vaak de kans op een zwangerschap door vlak voor de verwachte eisprong dagelijks te vrijen.

ovulatietest en zwangerschapstest midstreamOvulatietest
Lang niet allen vrouwen hebben een regelmatige cyclus en al helemaal geen ideale cyclus van precies 28 dagen. Wil jij weten hoe jouw cyclus is en wanneer jij vruchtbaar bent? Dit kan je heel makkelijk en eenvoudig testen met een ovulatietest. Met behulp van een ovulatietest zie je wanneer er de grootste hoeveelheid Luteïniserend Hormoon (LH) in je lichaam is. Dit is handig om te weten omdat de LH-piek plaatsvindt 36 tot 48 uur voor je daadwerkelijke eisprong. Meer weten over ovulatietesten, klik hier>>

Wil jij weten wanneer je het vruchtbaarst bent?
Kijk voor allerlei verschillende ovulatietesten in onze webshop. Deze zijn voordelig en zeer betrouwbaar! Je kan kiezen uit verschillende modellen testen: de voordelige dipstick testen en de handige luxere midstream testen. Net wat jij het prettigst vindt. Al onze ovulatie- en zwangerschapstesten worden discreet verpakt en heb je zeer snel in huis! Bekijk hier het assortiment>>

Lees ook:
Wanneer ben je vruchtbaar
Eisprong foto’s
Hoe maak je een baby
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Sex Education

Sex Education…. wanneer je er van gehoord hebt, heb je vast één of meer kinderen …

Share
Share