09 weken zwanger

9 (negen) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
Je bent 9 weken zwanger en je baby is nu 3 cm groot en weegt 2 gram. De gewrichten ontstaan. Heupen, knieën, schouders en ellebogen worden gevormd. De botten verstevigen zich en de verhoudingen en de verfijningen van de botstructuur zijn in het gezichtje te zien.

Ogen en oren ontwikkelen nu snel. In de kaakjes die je baby nu ontwikkelt, beginnen nu ook de twintig kiemen voor de tandjes te ontstaan. Die kiemen blijven zich ontwikkelen, tot de kiemen tandjes worden in de 6e maand.

Je baby wordt gevoed via het bloed in de navelstreng. Je baby drinkt wel kleine beetjes van het vruchtwater. De smaakpapillen van je baby beginnen te werken. Je baby proeft het vruchtwater. De smaak van het vruchtwater hangt af van wat jij gegeten hebt en ook van je stemming. Je baby proeft bijvoorbeeld of je rustig bent of gespannen.

De handjes van je baby zijn zo groot als een erwt. De vingertjes zijn duidelijk zichtbaar en je baby kan er mee wriemelen. Armpjes en beentjes kan je baby al een beetje bewegen.

Je lichaam
De baarmoederzak waarin de baby zich ontwikkeld is nu zo groot als een kippenei. De baarmoeder groeit nu supersnel en wordt zwaarder. De banden die je baarmoeder ‘dragen’ kan je voelen en zelfs pijn beginnen te doen, bijvoorbeeld als je lang gestaan of gelopen hebt, als je moe bent of zelfs wanneer je niest.

Zwangerschapskwaaltjes
Je bent moe en je hebt slaap. ’s Middags ben je al moe en ’s avonds wil je vroeg naar bed. Je lichaam, de ontwikkeling van je baby vraagt héél véél energie. Ga lekker liggen en geef maar toe. Straks vanaf de 4e maand gaat het beter. De banden die je baarmoeder dragen, kunnen soms pijn doen, bijvoorbeeld als je lang gestaan of gelopen hebt, wanneer je moe bent, of zelfs wanneer je niest.

Praktisch

  • Sporten of bewegen is goed voor je conditie en voor het functioneren van je spijsvertering. Bij intensieve sport is overleg met je verloskundige of huisarts verstandig.
  • Seks tijdens de zwangerschap is geen enkel bezwaar. Je kunt net zo lang met vrijen doorgaan als je zelf wilt, behalve als er medische redenen. Seks tijdens je zwangerschap is niet alleen fijn, maar helpt je ook om je op de geboorte voor te bereiden: seks houdt je bekken sterk en soepel. Je hoeft ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme, dat je baby zou hinderen. Je baby zit stevig verankerd in je baarmoeder en hoe klein en kwetsbaar je baby ook is, je baby laat niet zomaar los tijdens het sporten of een vrijpartij. Een orgasme is goed, want zo blijft je baarmoeder in goede conditie voor de bevalling. Lees hier meer over seks en zwangerschap.
  • Je baby drinkt slokjes vruchtwater. Je baby proeft bijvoorbeeld of je rustig bent of gespannen. Hij slikt het vruchtwater in en je baby wordt dan ook rustig of gespannen. Probeer stress te vermijden!

Zwangerschapsonderzoeken
De verloskundige (of huisarts) zal je tijdens één van je eerste bezoeken vertellen over alle prenatale onderzoeken die elke zwangere krijgt. Indien jouw zwangerschap in één van de risicogroepen valt, dan zijn er nog meer zwangerschapsonderzoeken om te kunnen achterhalen hoe het met jouw baby gaat. Wil je meer weten over alle zwangerschapsonderzoeken? klik hier >>>>

Bloedverlies
Soms verlies je wat bloed in het begin van de zwangerschap. In veel gevallen is dat onschuldig. Het kan bijvoorbeeld een contactbloeding zijn. Doordat je baarmoedermond nu sterk doorbloed is, knapt er wel eens een klein bloedvaatje waardoor je een paar druppels bloed verliest of wat gekleurde afscheiding hebt. Komt dit vaker voor, ga dan even naar de verloskundige of huisarts. Een wondje aan de baarmoedermond kan de oorzaak zijn.

Bang voor een miskraam?
Je baby zwemt veilig rond in het vruchtwater door stevige vliezen beschermd. Je baby kan echt wel een stootje hebben. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een foutje in de ontwikkeling van de baby. De baby is dan gewoon niet levensvatbaar en wordt door de natuur afgestoten. Hier kun je meer lezen over een miskraam.

Trotse Moeders Banner - 9 Weken zwanger

Lees ook eens:
8 weken zwanger
10 weken zwanger
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share