Zwanger en rugpijn

Tijdens de zwangerschap kan het goed zijn dat de zwangere vrouw pijn in haar onderrug heeft. Dit kan variëren van een milde pijn tot zeer heftig. Vaak komt deze rugpijn voornamelijk door de groeiende baarmoeder. Hierdoor verschuift het zwaartepunt van het lichaam en verzwakken de buikspieren.

Andere oorzaken
De hormonale veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw zorgen er voor dat de gewrichten van deze vrouw die in verwachting is, weker worden. Dit kan de klachten in de rug versterken. De baarmoeder kan ook drukken op een zenuw. Het extra gewicht in de buik wat nu meegedragen wordt, betekent meer werk voor de spieren en een grotere druk op de gewrichten. Hierdoor is de pijn in de (onder)rug en heupen vaak wat erger aan het eind van de dag. Wandelen, staan, lange periodes zitten, buigen en tillen kunnen allemaal een aanslag doen op je rug. Soms lijkt het net of het niet uit maakt wat je doet.

Een aantal tips:

  • Een warm bad of warme kompressen kunnen verlichting brengen.
  • Belangrijk is om gedurende de dag zo veel mogelijk te staan en lopen in een goede houding.
  • Trek geen holle rug.
  • Vermijd ook activiteiten waarbij je tegelijkertijd moet buigen en draaien.
  • Neem regelmatig pauzes wanneer zitten of staan.
  • Slaap zo veel mogelijk op je zij met één of beide knieën gebogen. Plaats een kussen tussen je benen en een ander kussen onder of bij je buik ter ondersteuning.
  • Essentieel is dat je nu een balans gaat zoeken tussen rust en beweging.

Lees ook:
Zwanger en sporten
Zwangerschap bijhouden met Mommy Measure
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

29 weken zwanger

Je Baby Je baby weegt nu 1200 gram en is 36cm lang. Hij ontwikkelt steeds …

Share
Share