19 weken zwanger

Je baby:
Je baby is nu ongeveer 22 centimeter en weegt ongeveer 240 gram. De armen en benen van je baby zijn nu in de juiste verhoudingen met elkaar en de rest van haar lichaam. De nieren maken al urine en op het hoofdje begint het eerste haar te groeien. Een wasachtige beschermende laag, vernix caseosa geheten, komt op de huid ter bescherming van schadelijke invloeden van het vruchtwater.

De zintuigen van je baby ontwikkelen zich nu explosief! Uit sommige onderzoeken blijkt dat je baby nu al je stem kan gaan horen. Wees dus niet verlegen om hardop te lezen, te praten met je baby of zing een vrolijke liedje als je in de stemming bent. Als je kindje na de geboorte eens ontroostbaar is door bijvoorbeeld krampjes, kan zo’n herkenbaar liedje misschien helpen.

Je lichaam:
Denk je dat je nu al een grote buik hebt? De komende weken zal je alleen nog maar sneller gaan groeien. Als gevolg hiervan, kun je soms last krijgen van je onderrug, buik of zelfs soms een korte, stekende pijn aan één of aan beide zijden. Het meest waarschijnlijke is dat je pijn gaat voelen rondom je banden. Deze banden zijn zich aan het uitrekken door het toenemende gewicht. Je hoeft je niet ongerust te maken over deze pijntjes, maar meldt het wel aan je verloskundige bij een volgend bezoek. Zijn de pijnen zo frequent of heving, dan kan je ook altijd de verloskundige tussentijds bellen voor advies.

Je huid verandert
Je kan merken dat je huid verandert. Zijn de palmen van je handen rood? Geen zorgen, dit is van de extra oestrogeen in je lijf.

Veel zwangere vrouwen krijgen ook donkere vlekken op hun huid door een tijdelijke verhoging van pigment. Deze donkere vlekken verschijnen vaak op je bovenlip, wangen en voorhoofd. Ze worden chloasma genoemd. In de volksmond heten deze vlekken in het gezicht het “masker van de zwangerschap” of “zwangerschapsmasker”. Maar de verdonkering van je huid kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals je tepels, littekens, onderarmen, binnenste dijen en vulva. Een andere voorkomende verdonkering is een donkere lijn vanaf je navel naar je schaamhaar. Deze lijn heet de linea nigra of “donkere lijn.”

Alle donkere vlekken verdwijnen bijna altijd kort na de bevalling. Bescherm je in de tussentijd goed tegen de zon. Bedek je huid zo veel mogelijk, draag een hoed en gebruik zonnebrand. En als je verlegen bent over je “zwangerschapsmasker”? Een beetje make-up doet wonderen.

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
18 weken zwanger
20 weken zwanger

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share