Ensor, de grote maskerade

Ensor is een kunstenaar. Hij gaat op avontuur, over land en zee. Het wordt een wervelende tocht. Hij ontmoet de raarste wezens: musicerende zeedieren, dansende insecten, fabeldieren en gemaskerde figuren. Waar hij ook kijkt, vindt hij stof voor zijn schilderijen.Waar zal dit avontuur hem brengen?

Ensor, de grote maskerade is een fascinerende reis door James Ensors wondere beeldenwereld. Marije Tolman, Gouden Penseelwinnares 2010 lokt kinderen mee zijn schilderijen in. James Ensor (1860-1949) werd geboren in Oostende, en begon met schilderen vanuit zijn zolderkamer met zicht op zee. Hij was een individualist, een maker van fantastisch werk dat lange tijd werd afgewezen door het establishment, wat hem zeer verbitterde. Daarnaast schreef hij ook muziek. Zijn hele leven lang zou de zee hem nooit meer loslaten.

Recensie:
Dit boek is tot stand gekomen door een samenwerking van het gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Leopold. Het is een boek uit de serie kinderkunstboeken die rondom grote tentoonstellingen uitgegeven worden. Het zijn geen educatieve uitgaven, maar zelfstandige prentenboeken, geïnspireerd op de kunstenaar die centraal staat.Marije Tolman liet zich voor het verhaal inspireren door de beelden van Ensor. Door deze inspiratie werden tekeningen uiteindelijk in de juiste volgorde gezet en ontstond het verhaal.

Ensor, de grote maskerade is een boek met paginagrote prenten die gemaakt zijn met diverse technieken. Enkele voorbeelden daarvan zijn olieverf, aquarel, pen & inkt, potlood en pastelkrijt. Het resultaat is een boeiend verhaal met beelden dat duidelijk de stijl van Ensor heeft. Omdat het verhaal een spannend karakter heeft en de prenten een tikkeltje mysterieus zijn, zal het boek kinderen snel aanspreken. Een mooie – en vooral leuke – manier om kinderen in contact te brengen met kunst. Gewoon leuk om te lezen, maar helemaal geweldig om te hebben als je de tentoonstelling gaat bezoeken.

De tentoonstelling Ensor, de grote maskerade is vanaf 12 maart 2011 tot en met 26 juni 2011 te zien in het gemeentemuseum in Den Haag. Meer informatie over de tentoonstelling: het gemeentemuseum

 Ensor, de grote maskerade – Marije Tolman
Prentenboek,Hardcover,32 pagina’s, J.H. Leopold
Koop hier bij Bol.com >>>

Lees ook:
Toto aroma, de uitvinder van de pizza
Tekenen met mijn doedelboek
Lekker kliederen op de muur

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vol met wol

Soms worden er hele leuke prentenboeken uitgegeven. Vaak zelfs. En een enkele keer springt er …