School in gevaar [recensie]

school in gevaar 1Het boekje School in gevaar gaat over Kon-Tiki. De Kon-Tiki is een kleine school. Maar wel een hele leuke! Dan gaat het speel-vlot kapot, en het dak lekt. En er gaat nog meer mis. Misschien moet de school wel dicht… Dat mag niet gebeuren! Guusje en de andere kinderen uit de klas van juf Marloes bedenken een plan om de school te redden.

Recensie
Dit zelfleesboekje voor kinderen van 7 jaar en ouder gaat over een kleine dorpsschool waar van alles mis mee is. Dit moet aangepakt worden, want anders moet de school sluiten. Dat willen de kinderen niet, dus zij verzinnen een plan om dit te verhelpen.

school in gevaar 5Het boek is geschreven door Vivian den Hollander. Zij is een bekend kinderboekenschrijfster en heeft al heel veel top boeken op haar palmares. Het is vervelend om te zeggen, maar School in gevaar is niet haar beste boek.

Het boekje heeft het niveau van AVI E4 en leest op zich prima weg. Ook mijn dochter van 8 jaar heeft geen moeite met het lezen van de teksten. De hoofdstukken zijn wel wat aan de lange kant (meestal 6 – 7 pagina’s per hoofdstuk). Het boek spreekt haar totaal niet aan. Maar voor ook haar jongere zus van 6 jaar hoef ik het boek niet verder voor te lezen; ze wil het tweede deel van het boek niet horen. Terwijl mijn kinderen zelf ook op een kleine(re) dorpsschool zitten, dus het onderwerp zou ze toch kunnen aanspreken.

school in gevaar 3 school in gevaar 4

Waar ligt dit toch aan? In een poging om het te doorgronden, lees ik zelf het boek wel helemaal uit. Vivian den Hollander heeft altijd wel een beetje een betuttelende kleine kindjes schrijfstijl. Niet helemaal de stijl die ons aanspreekt, maar desondanks genieten we van tal van andere boeken van haar.school in gevaar 2

Onze mening is dat dit boek een negatieve inslag heeft. In heel veel zinnen en hoofdstukken gaan er dingen mis, is het dus niet leuk en zijn er mensen stom en heeft de juf geen tijd voor de kinderen door de problemen. De schrijfster doet wel erg haar best om er alsnog een positief verhaal van te maken, maar de negatieve lading behoudt bij ons de boventoon. Hierdoor is het een boek dat niet opnieuw gelezen wordt in dit huis. Jammer.

School in gevaar – Vivian den Hollander
Zelfleesboek AVI E4, hardcover, 80 pagina’s, Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share