08 weken zwanger

8 (acht) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby is nu 2 cm. Er zijn oogjes maar er is nog geen iris. De baby kan nog niets zien. Het gezicht is nog bezig zich te ontwikkelen. De hersentjes gaan al werken. Armpjes en beentjes gaan bewegen. En het lichaampje is nu begonnen met de verdere ontwikkeling van het bot. Het verbenen van het kraakbeen. Het flexibele bot van het skelet wordt harder waar het hard moet zijn. Sommige delen waar het kraakbeen moet zijn, zoals het oortje, blijven flexibel. De nieren en lever zijn al helemaal aangelegd maar gaan nog groeien.

Je lichaam
Je denkt misschien wel al dat je dikker wordt. Dat komt door je darmen. De darmen zetten wat uit door de zwangerschapshormonen. Je baarmoeder begint wel iets op te rekken. Er zijn vrouwen die dat als een zeurend gevoel in de onderbuik ervaren, maar meestal heb je er geen last van.

Zwangerschapskwaaltjes
Misschien heb je tijdens de zwangerschap last van constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, dat is de medische term voor een vertraagde of moeizame stoelgang. Het wordt veroorzaakt doordat je darmen trager werken door de zwangerschapshormonen en doordat er meer vocht wordt onttrokken aan je darmen.

 • Extra elke dag een of twee glazen lauwwarm water drinken. Daarnaast is het belangrijk elke dag voldoende vocht te drinken: minimaal 1,5 -2 liter per dag
 • Op vaste tijden naar het toilet gaan. De darmen houden van regelmaat
 • Voldoende lichaamsbeweging
 • Geen chocolade, snoep, kaas, eieren en producten bereid uit witmeel eten
 • Verse groente, bonen, linzen, erwten en sojabonen eten
 • Vezelrijk eten: vers fruit, zilvervliesrijst, roggebrood, muesli en volkorenproducten
 • Inname dierlijke vetten beperken

De ontlasting soepel houden door een vocht- en vezelrijk dieet is een basispijler van de behandeling en preventie. Wanneer je te hard moet persen bij de stoelgang kan je last krijgen van aambeien (hemorroïden). Aambeien zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden en groter worden.

Je kan last hebben van bloedend tandvlees. Je tandvlees is zachter en gevoeliger. Blijf goed poetsen ook als je tandvlees wat sneller bloedt. En informeer je tandarts over je zwangerschap bij je halfjaarlijkse controle.

Gedurende de eerste drie maanden (het eerste zwangerschapstrimester) voelt een gedeelte van de aanstaande moeders zich vaak misselijk en kan de geur van sommige levensmiddelen (bijvoorbeeld koffie) als zeer onprettig worden ervaren. Het is mogelijk dat deze toestand je baby beschermt tegen stoffen die schade kunnen berokkenen.
Klik hier voor meer informatie over voeding 

Kraamzorg regelen
Kraamzorg regelen voor na de bevalling. Wanneer je zwanger bent is het verstandig om op tijd (in ieder geval voor de 16e zwangerschapsweek) de kraamzorg te regelen.  EsculaapElke zwangere vrouw moet kraamzorg voor thuis te regelen.Dus ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen en daar eventueel zelfs een medische indicatie voor hebt.

Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen en er zijn geen problemen en zijn die ook daarna niet te verwachten, dan mag je al kort na de bevalling naar huis. Meestal binnen enkele uren. Het is dan prettig wanneer je verzekerd bent van hulp. Voor jezelf en voor je kind. Dat kan alleen als je al in het begin van je zwangerschap kraamzorg hebt geregeld. Moet je toch in het ziekenhuis blijven, dan kun je het eventueel betaalde inschrijfgeld voor kraamhulp soms geheel of gedeeltelijk terugkrijgen.

 • Wettelijk heb je recht op 24 uren kraamzorg (kraamhulp). Dit is een minimum dat door de overheid, zorgverzekeraars en de kraamzorginstellingen vastgesteld. Deze uren worden verdeeld over meerdere dagen. Om goede en passende kraamzorg te krijgen zijn vaak meer dan 24 uren zorg nodig. Het aantal uren dat vergoed wordt door je verzekerings-maatschappij, kun je in overleg met je kraamzorginstelling verdelen. Als je bijvoorbeeld recht hebt op 42 uur, kun je kiezen voor zeven dagen van zes uur of zes dagen van zeven uur. Voor een adres van een kraamcentrum bij jou in de buurt, kun je terecht bij je arts of verloskundigen, het telefoonboek of internet.
 • Kraamzorg is opgenomen in de nieuwe basiszorg- verzekering. Afhankelijk van je verzekering heb je recht op meer uren kraamzorg. Het is daarbij niet van belang of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, en evenmin de plaats waar je je kraamtijd doorbrengt. De periode dat je kraamhulp krijgt, is maximaal zeven of acht dagen. In je verzekeringspolis staat omschreven op hoeveel uren kraamzorg jij recht hebt.
 • Om kraamzorg te krijgen hoef je geen lid te zijn van een kruisvereniging (thuiszorgorganisatie). Voorheen was het lidmaatschap van de thuiszorg vooral nuttig als je bijvoorbeeld spullen nodig had voor een thuisbevalling, zoals een speciale steek of klossen om je bed hoger te zetten. Nu vallen deze zaken onder de nieuwe zorgverzekering.
 • Veel thuiszorginstellingen bieden tegenwoordig andere producten aan, zoals zwangerschapsyoga, postnatale gymnastiek en een troostkoffer voor ouders met een huilbaby.
  Het aanbod van deze producten verschilt per organisatie. Als je wilt weten welke producten en diensten de thuiszorginstelling in jouw omgeving levert, kun je het beste contact opnemen met een organisatie in je woonplaats.
 • Bij inschrijving bij het kraamcentrum voor kraamzorg moet je opgeven waar je wilt gaan bevallen. De kraamverzorgster is in de regel ook bij de bevalling aanwezig. Thuis, maar ook bij een bevalling in het ziekenhuis. Een kraamverzorgster is er ook voor opgeleid om de verloskundige of de huisarts bij de bevalling te kunnen assisteren.

Trotse Moeders Banner - 8 Weken zwanger

Lees ook
7 weken zwanger
9 weken zwanger
Voeding
Toxoplasmose
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij
Listeriose

Heb jij een leuk of ontroerend verhaal over je zwangerschap. Ben jij ook 8 weken zwanger, wil je je verhaal vertellen aan alle andere 8 weken zwangeren?  Je verhaal kan je insturen naar redactie@trotsemoeders.nl

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Ontharen tijdens de zwangerschap? Wat is mogelijk?

Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Je kan bijvoorbeeld ineens haargroei …

Share
Share