Sprong in het heelal 4: De terugkeer van Mars [luisterboek-hoorspel]

Screenshot 2014-05-17 at 14.53.23Sprong in het heelal is het meest succesvolle sciencefictionhoorspel op de Nederlandse radio. Het werd, tussen 1955 en 1958, in drie langlopende series door de KRO uitgezonden. Voor het vierde deel ‘De terugkeer van Mars’ treedt Winfried Povel in de voetsporen van zijn vader Léon Povel).

Hierin maken Jeff Morgan en zijn bemanning een derde expeditiereis naar de rode planeet, maar raken verdwaald in de tijd. Wanneer ze na dertig jaar plotseling weer opduiken wordt hun radiosignaal in eerste instantie op aarde als een stoorzender opgevat en hebben ze heel wat uit te leggen aan de autoriteiten die hen dood hadden gewaand. Waar zijn zij de afgelopen dertig jaar geweest en hoe komt het dat ze niet ouder zijn geworden?

Recensie

Toen ik Sprong in het heelal: de terugkeer van Mars aanzette was mijn eerste gedachte: “wat oudbollig”. Het was alsof ik naar een origineel, ouderwets hoorspel zat te luisteren, zoals die vroeger op de radio werden uitgezonden. Een beetje bezorgd keek ik naar de kinderen, want ik had hen een ‘leuke luister-CD’ beloofd tijdens een lange autorit.Screenshot 2014-05-17 at 14.41.15

Maar ik had me geen zorgen hoeven maken, de kinderen vonden het erg boeiend. Terwijl mijn man en ik vooral genoten van het nostalgisch gevoel wat het hoorspel oproept, vonden zij het verhaal veel leuker dan ik had verwacht.

De stemmen zijn prettig om naar te luisteren, de ‘soundscape’ is veel minder dan je in deze tijd mag verwachten. Wat mij betreft hadden er wel meer en betere geluiden bij gemogen, maar waarschijnlijk had dat afbreuk gedaan aan het effect van dit hoorspel. Ik ken de eerste drie delen niet (wat overigens geen belemmering is om deel 4 te kunnen volgen), maar kan me zo voorstellen dat deze originele hoorspelen in dezelfde sfeer zijn gemaakt.

Dat André Kuipers een gastrol heeft, maakte het voor met name mijn jongste zoon, die een echte fan is <zie deze foto’s> extra bijzonder. Kortom: wanneer je je kinderen wilt laten kennismaken met een ouderwets hoorspel is dit een prima mogelijkheid.

Sprong in het heelal: De terugkeer naar Mars
Charles Stilton, Winfried Povel
Luiterboek, hoorspel, 2 uur en 12 minuten, 2 CD’s, uitgeverij Rubinstein
Bestel het luisterboek hier >>>>

Deze week is het de Week van het Luisterboek, lees hier >>>> meer over deze week en over het Luistergeschenk!

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Muk

Mark Haayema heeft al verrassend veel boeken op zijn naam staan en echt heel verschillende. …