Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Een verloskundige of vroedvrouw houdt zich bezig met het begeleiden van de normale, ongecompliceerde zwangerschap en bevalling. Bij je eerste bezoek aan de verloskundige wordt je zwangerschapsdossier geopend. Daarna kunnen er nog maximaal 11 verloskundige onderzoeken volgen. Bij een risicozwangerschap kunnen er meer prenatale controles gebeuren op voorschrift van de gynaecoloog. Je eerste prenatale controle valt tussen de 6de tot 13de week. Tot je 28ste week ga je maandelijks, daarna tweewekelijks en vanaf 35 weken ga je wekelijks op controle.

Standaardcontroles
De verloskundige zal elke keer een aantal standaardcontroles uitvoeren. Bij iedere controle wordt er gewogen en wordt er gekeken of je baby goed blijft groeien. Je bloeddruk wordt gemeten en evt. je urine nagekeken. De groei van je baarmoeder en de ligging van je baby in je baarmoeder worden genoteerd.
Ook worden er enkele standaard onderzoeken gedaan zoals bloedtest en echografie.

Speciale onderzoeken tijdens de zwangerschap
Soms is je leeftijd een reden of wanneer er bijvoorbeeld een erfelijke ziekte in je familie voorkomt. Dan zijn er speciale onderzoeken nodig om tijdens de zwangerschap te kijken of het goed gaat met je baby. En kunnen bepaalde afwijkingen of ziektes al in een vroeg stadium opgespoord worden. Hieronder volgen de verschillende onderzoeken die kunnen plaatsvinden en waarom en wanneer ze worden gedaan. Deze onderzoeken zijn nu:

Vruchtwaterpunctie

Vlokkentest

Nekplooimeting

Triple test

Bloedafname bij de foetus

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met …

Share
Share