Kolven

Er zijn verschillende redenen om te gaan kolven. Je kunt gaan kolven omdat je baby niet direct uit je borst kan drinken of als hij niet voldoende binnenkrijgt. Maar je kunt ook besluiten om te gaan kolven doordat je tepels pijn doen en deze even moeten bijkomen, je last hebt van stuwing, je een dagje uit wilt of weer moet gaan werken. Welk reden het ook heeft kolven is erg handig!

Het aanschaffen van een kolf
Je hoeft nog geen kolf aan te schaffen als je zwanger bent je weet namelijk nog niet hoe de borstvoeding gaat lopen. Als alles lukt met de borstvoeding is het tijd om een kolf aan te schaffen of te huren. Je kunt een kolf eenvoudig huren bij een thuiszorg winkel. Dit kost meestal rond de €15,00 per week. Onthoud wel dat je dan alleen de kolf zelf ontvangt en nog een kolfset moet aanschaffen. Een kolfset kost gemiddeld rond de €15,00.

Je kunt natuurlijk ook besluiten om een kolf te kopen. Er zijn verschillende soorten kolven op de markt. De goedkoopste kolf is een handkolf, deze kost rond de €60,00 en is erg handig als soms gaat kolven. Als je veel wilt gaan kolven is een elektrische kolf handiger. Een elektrische kolf is er in een eenzijdige en tweezijdige variant. Bij de eenzijdige moet je van borst verwisselen en bij de tweezijdige hoeft dit niet. Een elektrische kolf kost rond de €180,00.

Bij het aanschaffen van een kolf moet je er op letten dat je tepel in de tunnel van de trechter past, zonder te klemmen. Let er op dat je tepel bij het kolven niet helemaal door de trechter word getrokken. Ook van het tepelhof mag maar een klein randje de trechter in gezogen worden. Anders kunnen je tepels beschadigen door ze niet vacuüm worden getrokken. Door gebruik te maken van siliconen verloopstukjes kun je de kolftrechter beter op tepel aansluiten.

Kolven
Om te beginnen met kolven heb je als eerste een toeschietreflex nodig. Dit krijg je door je te ontspannen, je borsten te masseren en te kijken en/of te ruiken aan/naar iets van je baby.  Zorg dat de kolf die je gaat gebruiken goed in elkaar is gezet en goed past. Vervolgens begin je met snel en oppervlakkig kolven. Begint de melk te stromen? Zet de snelheid lager en de zuigkracht hoger. Als de borstvoeding stopt met stromen kun je het masseren herhalen om weer een toeschietreflex te krijgen.

Het kan zijn dat het kolven niet direct lukt. Geen zorgen, dit komt meestal doordat je geen toeschietreflex krijgt. Lukt het ook niet door naar een foto van je baby te kijken of door te ruiken aan je kind zijn of haar kleertjes? Neem dan contact op met je huisarts. Er zijn speciale sprays die zorgen voor een toeschietreflex.

Het is erg belangrijk dat je een schone kolf en schone flesjes gebruikt. Ook is het verstandig om voor het kolven altijd even je handen te wassen. Als je gekolfde melk een paar dagen bewaren? Ze de melk direct na het kolven in de koelkast (let op niet in de deur i.v.m. temperatuurwisseling). Je kunt de melk dan ongeveer 5 dagen bewaren. Als je melk langer wilt bewaren moet je het invriezen. De melk moet dan binnen 24 ingevroren worden.

LET OP: ga je kolven tijdens het werk? Tot je baby 9 maanden oud is mag je een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven op het werk.

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Is een hittegolf schadelijk voor mijn ongeboren baby?

Wanneer je zwanger bent en er is een hittegolf, of gewoon een dag met hoge …