Schoolidylen

Jet, Jeanne, Noes, Lien en Maud zijn dikke vriendinnen die op school heel wat streken uithalen. Vooral de lessen van juffrouw Verbeek zijn het mikpunt van hun plagerijen en juffrouw Prior, de strenge directrice, heeft dan ook heel wat te stellen met het vijftal. Ze maken het zelfs zo bont dat een van hen voorgoed van school wordt gestuurd. Dit schooljaar wordt echter ook gekenmerkt door meer idyllische gebeurtenissen zoals het bal bij de familie Berends waar Jeanne verliefd wordt, en de toneeluitvoering van de Kunstclub. Maar hun leven zal ingrijpend veranderen als blijkt dat Jet een ernstige ziekte heeft.

Recensie:
Wat fijn dat dit boek is heruitgegeven! Waarom? Omdat het ons een kijkje geeft in een voorbij gaande tijd, een tijd waarin je nog dienstbodes had en waarin alles anders ging en was, een tijd waarin men ook met andere woorden sprak als bv.
quasi en a propos etc. Woorden die trouwens prima uitgelegd worden in het boek, net als de cultuurhistorische noten.

Schoolidylen is een jeugdboek over vriendschap. Het boek werd in 1900 uitgegeven en is nu herdrukt. In deze nieuwe uitgave is de oorspronkelijke tekst woordelijk overgenomen, maar om het ook voor de jongeren van nu leesbaar te maken, is de spelling wel enigszins aangepast het boek is hierdoor prima te lezen.   De schrijver van het boek Top Naeff kreeg veel lof over dit boek maar ook een hebeboel kritiek. Ze heeft het boek snel geschreven maar er jarenlang mee geworsteld. Ze vond namelijk dat de andere boeken die zij geschreven had veel beter waren. Ondanks deze worsteling werd ze toch  beroemd met dit boek.  Waarschijnlijk omdat de emoties en de vriendschappen erin zo herkenbaar zijn, zelfs nu. Ook is het eens fijn en interessant om te lezen hoe het tijdsbeeld toendertijd was. Je doet al lezend zovel kennis op over die tijd van een eeuw geleden.

Hoewel ik niet heb moeten huilen, zoals velen, die dit boek gelezen hebben, vond ik het wel een mooi boek. En ik raad het boek iedereen aan! Het is een boek dat gelezen kan worden door kinderen vanaf 12 jaar, maar zeker ook door volwassenen!

Schoolidylen – Top Naeff
Jeugdboek, hardcover, 256 pagina’s, Gottmer.
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

 

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share