Zonder mij

Wat als je leven verdergaat zonder jou? is de ‘ondertitel’ van het boek Zonder mij, geschreven door Dani Atkins. Een boek waarvan ik de drukproef mocht lezen zodat jullie op de dag van verschijning mijn mening kunnen lezen. Een boek wat is een ieder aanraadt om te lezen en wat zeer geschikt is als Moederdag-cadeau.

Inhoud
Maddie heeft alles wat ze zich kan wensen: een heerlijk leven, een goede relatie, ze is net zwanger en gaat trouwen. Maar dan is door een noodlottig ongeluk opeens alles anders.

Zes jaar later ontwaakt Maddie uit een coma. Langzaamaan wil ze voorzichtig haar leven weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk veranderd is terwijl voor iedereen die je kent het leven zes jaar lang is doorgegaan?

Mening
Een drukproef lezen is altijd bijzonder. Een mening vormen zonder dat je ook maar iemand anders iets over dit boek hebt horen zeggen, een boek leren kennen voordat het -gedrukt als boek- in de winkel ligt, het zijn de extraatjes wanneer je boeken mag recenseren.

Een “extra extraatje” is dit boek zelf. Zonder mij. Een boek wat ik zelf niet zo snel in een boekwinkel zou hebben gekozen (ik ben meer van de thrillers..) maar wat me enorm heeft weten te raken. Inhoudelijk wil ik niet te veel vertellen, dat zou jammer zijn, maar ik wil wel kwijt dat het geen doorsnee boek is, en dat Dani Atkins zeker niet gekozen heeft voor een eenvoudige verhaallijn, zeker niet in het derde stuk van het boek dat gelukkig niet op de meest voor de hand liggende manier is verteld. En juist dat maakt het voor mij nog meer de moeite waard.

Wat ik enorm knap vind is dat de twee vrouwen in het verhaal zo prachtig weergegeven zijn. Deel 1, waarin Maddie vertelt, geeft een beeld van haar, wat klopt met de Maddie die je later in het boek nog beter leert kennen. Datzelfde geldt voor deel 2 waarin Chloë aan het woord is. De dames zijn verschillende, zo heeft Maddie echt haar eigen gevoel voor humor en Chloë een soort mildheid. Hun innerlijke belevingswereld wordt heel eerlijk en geloofwaardig verwoord.

Het verhaal is schrijnend, maar bevat ook veel humor en veel momenten voor een glimlach. Toch voelde ik ook meerdere malen tranen branden. Het boek Zonder mij heeft me echt geraakt en is blijven hangen toen het uit was. De manier waarop Chloë en Maddie moesten inzien dat wat zij hadden aangenomen niet meer klopte, was voor hen beiden een traject wat me ontroerde. Zoals gezegd: aanrader!

Zonder mij – Dani Atkins
Paperback, 432 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Zwijmelen bij puberdrama’s met “Tot je weer ademen kunt”

Met haar debuut “Tot je weer ademen kunt” begint Jessica Winter een serie jeugdromans die …

Share
Share