Bescherm je kind tegen seksueel misbruik

bescherm je kind tegen seksueel misbruikJe wilt als ouder, als moeder niets liever dan je kind beschermen. In het begin ben je voortdurend bij je kind, maar al snel moet je gaan loslaten, als je kind naar de opvang of een gastouder gaat. En het enige dat je dan rest is vertrouwen, op degene bij wie je je kind achter laat. Later moet je dat vertrouwen steeds meer ook bij je kind neerleggen. Want hoe ouder het wordt, hoe meer je moet gaan loslaten. Dat kan soms heel moeilijk zijn ervaar ik zelf ook. Alleen naar het winkelcentrum in de wijk, alleen naar de stad, op de fiets weg …, steeds als je denkt dat dit het voorlopig wel is, komt er weer een nieuwe. Als ouder ben je je er zo van bewust dat er overal gevaren loeren.

Seksueel misbruik is zo’n mogelijk gevaar. En helaas hoor je zoveel gevallen van kinderen die seksueel misbruikt zijn. Wat ik altijd zo eng vind, is dat het zo vaak bekenden zijn die het kinderen aan doen … Bescherm je kind tegen seksueel misbruik probeert ouders en professionals wat handvatten te geven om je kind weerbaar te maken en om signalen op te vangen.

Al in het begin van Bescherm je kind tegen seksueel misbruik staat wat ik heb gelezen als dé boodschap van het boek: de beste bescherming is kinderen te helpen zelfbewust en zelfverzekerd door het leven te gaan. Uit het boek blijkt dat vooral preventie van belang is en dat je preventie van seksueel misbruik doet door kinderen te versterken in hun gevoel dat ze oké zijn. Door ze liefdevol en met veel aandacht te begeleiden, zodat ze niet gedwongen zijn op een andere wijze bevestiging te zoeken. Laat je kind weten dat, wat er ook gebeurt, je er altijd voor hem of haar bent.

Bescherm je kind tegen seksueel misbruik is geschreven door een Duitse psychologe. Ik vind de Nederlandse vertaling nog net wat te Duits georiënteerd. De voorbeelden en de cijfers zijn Duits, volgens mij had een vergelijking met Nederland of het vervangen door de Nederlandse feiten het boek wat meer meerwaarde gegeven. Gelukkig zijn de telefoonnummers en websites, voor zowel kinderen als volwassenen, aan het einde van het boek wel Nederlands.

Bescherm je kind tegen seksueel misbruik is heel informatief. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat er geen goede omschrijving van seksueel misbruik is, het verschilt van geval tot geval. De context is heel bepalend, wat voor de een heel normaal is, is voor een ander al misbruik. Bijvoorbeeld de zoon die zijn moeder masseert of de vader die met zijn dochter in bad gaat. Heb je dat altijd al zo gedaan, of begin je daar pas mee als het kind een jaar of tien is? Het herkennen van seksueel misbruik is mede daarom zo lastig. Het boek geeft een toelichting op de seksuele ontwikkeling van kinderen, in een poging een indicatie te geven van wat wel en niet als normaal gezien zou kunnen worden.
De cijfers zijn ronduit schokkend. Driekwart van de daders is op een of andere manier een bekende, een kleine 20% is familie en zo’n 30% is goed bekend. Een derde van de daders is zelf nog minderjarig.

Bescherm je kind tegen seksueel misbruik is heel informatief. Het boek leest erg snel. De korte hoofdstukken, die in heel korte stukjes zijn opgebouwd, dragen hier zeker aan bij.
Ten slotte staat op de achterkant van Bescherm je kind tegen seksueel misbruik een citaat van Jan Willems, bijzonder hoogleraar Rechten van het Kind, dat ik hier graag herhaal: ‘Dit boek geeft een belangrijke bijdrage aan de toename van kennis en weerbaarheid van ouders en kinderen in een land waarin op het vlak van ouderschap en kinderrechten de wetgeving en het beleid ernstig tekortschieten en instellingen ernstig falen’. Ik heb hier geen mening over de wetgeving en het beleid in Nederland op dit terrein, maar ik ben het inderdaad eens met het feit dat het boek zeer informatief is.

Bescherm je kind tegen seksueel misbruik – Elisabeth Raffauf
informatief boek, paperback, 2000 pagina’s, Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Stromboli – Saskia Noort

Ondanks dat Saskia Noort de ene bestseller na de andere schrijft, heb ik alleen haar …