Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de enige. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om gezond en gevarieerd te koken. Ook als je geen keukenprins(es) bent! Lees verder voor tips.

Goede pannen gebruiken

Gebruik allereerst de juiste pannen voor het koken. Denk aan praktische pannen, waarin koken eenvoudig is. Zo ben je er minder tijd aan kwijt. Koekenpannen zijn altijd handig in gebruik, of je nu een eitje bakt of een pastasaus maakt. Haal deze pannen in verschillende groottes in huis, zodat je de juiste porties maakt. En werk met nieuwe pannen, waarvan de antiaanbaklaag nog intact is. Dit is natuurlijk wel zo belangrijk voor de gezondheid. Een gedegen pan gaat een lange tijd mee. Let ook altijd op het type pan dat je nodig hebt. Zo zijn inductiepannen veelvuldig in gebruik in de moderne keuken, om een bekend voorbeeld te noemen.

Eten is een feestje

Maak van eten een feestje! Vaak zit er een negatief idee aan vast binnen het gezin, omdat kinderen bijvoorbeeld de groenten niet opeten en er irritatie ontstaat. Probeer dit om te draaien. Zorg dat het gezellig is aan tafel tijdens de maaltijd. Leg de nadruk op wat er wel lukt (al is het maar het eten van een klein beetje groente) in plaats van wat er niet lukt. Verlies in ieder geval niet direct je geduld. Zo is het voor kinderen ook minder vervelend. En dat kan juist weer motiveren om meer gezonde dingen te eten!

Mooi opgemaakt

Wat ook een manier is om je kinderen gezonder te laten eten? Let op de opmaak. Kies voor kleurrijke groenten, zoals wortel, tomaat en paprika. Dit zijn ook meteen wat zoetere groenten, die er vaak eenvoudiger in gaan. Je kunt het bord heel vrolijk opmaken, door er figuurtjes in terug te laten komen, of juist een regenboog. Laat vooral je creativiteit de vrije loop! Een saai bord met groene groenten is in ieder geval het minst aantrekkelijk voor kinderen: dit is iets om rekening mee te houden.

Samen koken

Betrek je kinderen ook vooral bij het koken, het liefst al op jonge leeftijd. Natuurlijk hoeven ze geen volledige maaltijd in elkaar te flansen en moet je een oogje in het zeil houden, maar meedoen met koken vergroot de interesse hierin. Kook zowel de gezonde maaltijden als de ongezonde maaltijden samen: het hoort er allemaal bij. Laat je kind allereerst meehelpen met eenvoudige stappen, zoals het kneden van deeg of het mengen van een salade. Stukje bij beetje kunnen hier geavanceerde stappen bij komen. Als kids trots zijn op hun creatie, eten ze het waarschijnlijk met plezier op!

Weetjes over eten

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. En dat gaat ook op voor kinderen. Eten kan eng of moeilijk zijn, als er niets over bekend is. Ga met je kinderen in gesprek over de maaltijd die op tafel staat. Waar komen bepaalde groenten vandaan? En vraag ook aan je kind waarom hij of zij iets niet denkt te lusten. Erover praten werkt goed in combinatie met samen koken: meer kennis over eten maakt het ineens een stuk smaakvoller.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Leuke activiteiten om thuis te doen

In deze tijd van thuisblijven kan het lastig zijn om vermaak te vinden. Maar geen …

Share
Share