Mijn 15-jarige dochter is geïnteresseerd in boeken die een stuk waargebeurde geschiedenis bevatten. Waar ze op de lagere school boeken las zoals Het dagboek van Anne Frank en andere boeken waarin de Tweede Wereldoorlog een rol spelen, is ze nu …
Read More »Het Zijden Huis – weefgetouwen, hekserij, wonderen….
Weefgetouwen. Hekserij. Wonderen. Een spookachtige historische roman. Zo staat te lezen op de cover van het nieuwe boek van Kayte Nunn. Het boek speelt zich in verschillende tijdvakken af maar is kennelijk niet (zoals zoveel historische romans) rondom romantiek of …
Read More »De boekbinder
Zomervakantie van de kinderen is voor mij meestal een periode waarin ik de ene thriller na de andere lees. Heerlijk met warm weer, lekker ontspannen, vaak niet teveel nadenken en toch boeiend. Ditmaal was mijn nieuwsgierigheid naar De boekbinder echter …
Read More »De dochter van de houtzager [recensie]
Noord-Zweden, 1897. Britta is bijna elf, en heel trots dat ze als lattengrietje ook een beetje geld kan verdienen in de houtzagerij waar haar vader werkt. Ze woont met haar ouders in de arbeidersbarak, werkt van ’s morgens vroeg tot …
Read More »De eerste vrouw [recensie]
Meeslepende, op feiten gebaseerde roman over de stormachtige liefde tussen twee van de grootste filmsterren van de twintigste eeuw, Lou Tellegen en Geraldine Farrar. Zij was de diva van de internationale operahuizen die had gezworen nooit te trouwen. Hij was …
Read More »Het oog van de orkaan [recensie]
New Orleans, 1778. De arme boerenfamilie Serpas arriveert na een helse bootreis vanuit Europa in Louisiana. Daar nestelt zij zich met tientallen lotgenoten op ‘het laatste eiland’ in de delta van de Mississippi, ver van de stad en de slavenplantages. …
Read More »De schaduw van de Kauri-boom [recensie]
Nieuw-Zeeland is het decor van ‘De schaduw van de Kauri-boom van Sarah Lark. Onderdeel van de Elizabeth Station-serie, waarvan ‘Het land met de gouden kust’ het eerste deel is. Violet Paisley heeft het niet getroffen. Als dochter van een arme …
Read More »Historisch roman over Kate Howard: Bloedlijn [recensie]
De broeierige en aangrijpende geschiedenis van de jonge vijfde vrouw van koning Henry VIII, door de ogen van haar gouvernante. Joan Bulmer ontvlucht op achttienjarige leeftijd een gruwelijk huwelijk door een betrekking aan te nemen als gouvernante. Ze wordt verantwoordelijk …
Read More »Agneta [recensie]
Eind negentiende eeuw realiseert het echtpaar Jacques en Agneta van Marken in Delft hun grote droom: het Agneta Park, een fabrieksterrein met daarop 78 woningen. Het echtpaar zelf woont te midden van de arbeiders en Agneta groeit uit tot geliefde …
Read More »Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben …
Read More »Vertrokken
De twaalfjarige Johanna is met haar vriendinnetje naar het circus. Het valt tegen, ze hadden er meer van verwacht. Dan horen ze het gebrom van vijandige vliegtuigen die over komen. Wat niemand verwacht gebeurt die nacht: Dresden wordt gebombardeerd. De …
Read More »De koffer van mevrouw Sinclair
De koffer van mevrouw Sinclair vertelt eigenlijk twee verhalen: het verhaal van Dorothy dat zich begin jaren ’40 tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt en het verhaal van haar kleindochter Roberta dat in het nu speelt. Roberta werkt in een boekwinkel …
Read More »Het Stockholm Octavo
Het Stockholm Octavo speelt zich af in Stockholm aan het einde van de 18e eeuw, vlak na de Franse Revolutie in 1789. Hoofdpersoon is Emil Larsson, vrijgezel met een gerespecteerde baan bij de douane. Maar in zijn vrije tijd wordt …
Read More »Het huis in Kreis Pinneberg
Het huis in Kreis Pinneberg speelt zich af in het na-oorlogse Hamburg in 1946. In 1943 is Hamburg zwaar gebombardeerd door de Engelsen, wat heeft geleid tot een vuurzee en duizenden doden. In 1946, zo vlak na het einde van …
Read More »De vijand van mijn vader
Laat ik gelijk maar bekennen dat ik wel ‘iets’ heb met Spaanse literatuur en Spaanse auteurs. Is het het land dat me boeit? Komt het doordat ik ooit anderhalf jaar Spaans heb gestudeerd en van de taal houd? Ik weet …
Read More »Het lied van de wolken
Ik was erg blij met Het lied van de wolken. Het is het tweede deel van een trilogie over het leven van twee vrouwen, hun kinderen en verdere nageslacht in Nieuw-Zeeland en speelt zich af aan het einde van de …
Read More »Het land van belofte
Aan het begin van Het land van belofte maken we in Londen kennis met de gouvernante Helen en in Wales met Gwyneira. Het is 1852. Ze ontmoeten elkaar op de boot naar Nieuw-Zeeland en sluiten onderweg vriendschap. Halverwege de 19e …
Read More »