De droomlijst

De twaalfjarige Louis is voor de ogen van zijn moeder Thelma aangereden door een vrachtwagen. Hij ligt in coma, en volgens de artsen is de kans op herstel nihil. Ze besluiten om het nog vier weken aan te zien, hopend op een medisch wonder. Thelma is ontroostbaar. Wanneer ze vervolgens thuis onder het kussen van haar zoon een klein schrift vindt waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven – een bucketlist met bijzondere wensen, zoals het volgen van een voetbalclinic, een tattoo laten zetten, of een druk kruispunt in Tokio oversteken – besluit Thelma om de dromen van Louis te realiseren zodat hij vredig kan sterven. Maar dan komt ze bij de moeilijkste wens: mijn echte vader vinden. 

Recensie
In zijn debuutroman ‘De droomlijst‘ beschrijft auteur Julien Sandrel de liefde en onmacht die een moeder voelt als de gezondheid van haar kind ernstig in gevaar is. Louis en zijn moeder Thelma wonen samen in de prachtige stad Parijs. De vader van Louis is speelt geen rol in hun leven. Op een dag word de twaalfjarige Louis terwijl hij samen met zijn moeder op weg is naar de (verplichte) maandelijkse brunch oma Odette aangereden door een vrachtauto. Het ziet er niet goed uit voor Louis, hij raakt in coma. Thelma weet zich geen raad, haar leven heeft sinds de geboorte van Louis in het teken gestaan van hem en daarnaast haar veeleisende baan bij een cosmeticagroep waar ze al vijftien jaar werkt.

Dat de artsen geen voorspellingen kunnen doen over de toestand van Louis is voor Thelma niet te verkroppen. Ze kan zich geen leven zonder hem voorstellen. Als ze na een aantal dagen op de slaapkamer van Louis komt, vind ze onder zijn kussen een schriftje.. “Mijn wonderboekje” staat er op de kaft van het schrift. “Lief kostbaar wonderboekje, Ik vertrouw je de lijst toe die ik zou willen meemaken voordat ik sterf: mijn wonderen. Het is iets als een lijst met dromen, maar niet helemaal, want ik heb alleen dingen opgeschreven die me te realiseren lijken. het is een open lijst. Ik zal hem zo nu en dan aanvullen, als ik ergens aan denk, aan iemand denk, aan iets cools of iets diepzinnigs. Omdat ik er niet van uitga dat ik meteen doodga, heb ik je op je dikte uitgekozen, lief, kostbaar wonderboekje. Isa heeft me op het idee gebracht. Ze staat op de lijst ; ) slaap lekker wondertjes! Louis.

Thelma besluit haar baan op te zeggen en de dromen van haar zoon waar te maken. Ze zal alles wat ze gaat doen op een camera opnemen en dit aan Louis laten horen, in de hoop dat het hem uit zijn coma zal doen ontwaken. Thelma hoeft het allemaal niet allen te doen, haar moeder, ‘oma Odette’ is vastbesloten haar te helpen. Als Thelma nietsvermoedend op weg is naar Tokio om de eerste droom van haar zoon te verwezenlijken (o.a. de lichtjes van Tokio bewonderen vanaf een wolkenkrabber) is haar moeder haar achterna gereisd. Gedurende de reis bloeit de band (die voorheen niet bijster goed was) tussen moeder en dochter weer helemaal op.

Tijdens het verwezenlijken van de dromen van Louis, komt Thelma zichzelf behoorlijk tegen. Ze gaat uitdagingen aan waarvan ze van te voren niet had gedacht het te durven. Ook ontmoet ze mensen die haar leven behoorlijk op zijn kop zetten!

‘Waarom is dit boek zo goed? Omdat het verhaal ijzersterk is, enorm herkenbaar en zo ontzettend aangrijpend.’ELLE

Wat een fijn boek om te lezen is “De droomlijst!” Echt een roman waarin je helemaal opgaat in het verhaal en daardoor het boek maar moeilijk aan de kant kunt leggen. In 2 dagen heb ik dit boek uitgelezen, tot het eind toe heeft het verhaal mij kunnen meenemen in humoristische, verdrietige en herkenbare situaties. Wat mij betreft een aanrader!

De droomlijst – Julien Sandrel
Hardcover, 224 pagina’s, uitgeverij Cargo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share