Hoofdluis en andere stekers

Luizen: elk kind krijgt vroeg of laat last van deze vasthoudende insectjes. En vervolgens zitten ook ouders, oma’s, juffen of buren ermee in het haar. Hoe kom je eraan? En vooral: hoe kom je ervan af? Daar wordt veel over beweerd in protocollen, mappen en schriftjes. Hele waarheden, maar helaas ook veel halve. In dit boek scheidt de auteur zin van onzin. Hij weegt inspanning en resultaat van verschillende maatregelen tegen elkaar af. Uitgangspunt is steeds: de biologie van het beestje. Zo maakt hij aannemelijk dat elke school tijdens de vakantie vanzelf luizenvrij wordt. Zonder diepvries, kookwas of gif. In aparte hoofdstukjes beschrijft hij andere alledaagse stekers en bijters: teek, vlo, mier, wesp, bij en kwal. Ook hier geeft kennis rust of wanneer nodig: houvast voor gerichte actie.

Recensie
Net op het moment dat ik de strijd gestaakt ben om de informatieve brieven over hoofdluis van de school aangepast te krijgen aan de actuele richtlijnen van RIVM en GGD-en, krijg ik dit boekje in handen. Hoofdluis, een drama dat ieder schooljaar wel bij ons voorkomt. Wij hebben twee dochters, die allebei nog wel eens een beestje mee naar huis nemen. Als de een het heeft, krijgt de ander het ook, en daarna ben ik zelf ook nog eens de klos. Tijd voor objectieve informatie dus! En dat biedt “Hoofdluis en andere stekers” zeker.

“Hoofdluis en andere stekers” is een erg informatief boek over hoofdluis: Wat is hoofdluis? Hoe planten hoofdluizen zich voort? Hoe kan je ze het beste bestrijden? Hoe komt het toch dat het zo lastig is ze definitief uit te roeien? Waarom lijken ze vaker bij meisjes dan bij jongens voor te komen? En nog veel meer zaken komen aan de orde. Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer de bedden, alle knuffels en wat nog meer in de diepvries of in de kookwas te gooien. Een luis overleeft het niet zo lang als hij niet op een hoofd zit, en zal ook niet zo snel naar een andere plek gaan. Kijk, dat is informatie waar ik wat mee kan. En het advies kammen, kammen, kammen is ook belangrijk, dat is eigenlijk het enige wat écht werkt! Net zoals de nieuwe generatie luizenbestrijdingsmiddelen (maar dat is vooral ook mijn eigen ervaring).

Naast hoofdluis, gaat het boek ook over allerlei andere, ongetwijfeld nuttige, maar vaak ook vrij irritante insecten, zoals teken, vlooien, wespen, mieren en bijen. Ook over hen wordt veel informatie gegeven, zij het wat minder uitgebreid dan over hoofdluis. En, niet onbelangrijk, wat je moet doen als jij of je kind door een van hen wordt gestoken of gebeten.

Kortom, “Hoofdluis en andere stekers” is erg de moeite waard om in huis te hebben. En volgens mij is het een boekje dat eigenlijk ook op iedere school aanwezig moet zijn. Enige nadeel is dat ik nog een week lang jeuk heb gehad, terwijl er toch echt geen hoofdluis in huis of op school was!

 informatief, paperback, 96 pagina´s, Unieboek

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Nieuwe gegevens over hoofdluis

Het RIVM is een groot onderzoek aan het houden om meer zicht te krijgen op het …