Het oog van de orkaan [recensie]

het-oog-van-de-orkaan-recensie-copyright-trotse-moeders-1New Orleans, 1778. De arme boerenfamilie Serpas arriveert na een helse bootreis vanuit Europa in Louisiana. Daar nestelt zij zich met tientallen lotgenoten op ‘het laatste eiland’ in de delta van de Mississippi, ver van de stad en de slavenplantages. De immigranten zonderen zich af in hun nieuwe wereld en houden zich in leven met pelsjacht en visserij. Maar ook in hun afgelegen nederzetting tussen de moerassen ontkomen ze niet aan oorlogen, overstromingen, rassenconflicten en orkanen. Enkele jongeren trekken naar het losbandige New Orleans, gelokt door de verleidingen van de vrije slavinnen, de stoomboten en de gokzalen. De meerderheid houdt het isolement twee eeuwen lang in stand. Tot de zwaarste orkaan ooit zich meldt.

Recensie
Het oog van de orkaan is prettig om te lezen. Het verhaal begint in 1825 met de familie Serpas. Een opa vertelt aan zijn kleinzoon hoe het komt dat hun familie van Gran Canaria, of Fuenteventura, terecht zijn gekomen in Amerika, samen met vele andere families. De reis en omstandigheden zijn indrukwekkend, en tevens heel menselijk wat betreft hun behandeling onderweg.het-oog-van-de-rokaan-recensie-copyright-trotse-moeders-2

In Amerika aangekomen werd een deel van deze mensen neergezet op vruchtbare, maar onontgonnen gronden buiten de stad. En vanaf hier volgen we de familie Serpas generaties lang. Hun manier van leven, hun respect voor iedereen en de natuur, hun bescherming naar elkaar en hoe ze zichzelf van alles weten te voorzien.

Ze voelen het als hun plicht om hun geschiedenis en gewoonten door te geven aan de volgende generatie. Als lezer krijg je ook inzicht in hoe de Amerikanen steeds dichter bij hun gebied gaan komen. Thema’s als woningbouw en spoorwegen komen aan de orde.

Beetje bij beetje wordt het de familie Serpas steeds lastiger gemaakt om hun bereikte resultaten te kunnen behouden. Je leest ook hoe de familie zich steeds weer weet aan te passen en weinig of geen verzet pleegt. Hun leven gaat verder tot …, maar dat mag je zelf lezen.

het-oog-van-de-rokaan-recensie-copyright-trotse-moeders-3 het-oog-van-de-rokaan-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Het oog van de orkaan is een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt. Je krijgt inzicht hoe en waardoor het deze mensen is vergaan. Als lezer heb ik er soms ook een beetje gegeneerd bij gevoeld, maar ik heb vooral ook veel respect voor houding van de familie Serpas.

Het oog van de orkaan – Edwin Winkels
Paperback, 302 pagina’s, uitgeverij Brandt
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De heks van Limbricht

Mijn 15-jarige dochter is geïnteresseerd in boeken die een stuk waargebeurde geschiedenis bevatten. Waar ze …

Share
Share