De boekbinder

Zomervakantie van de kinderen is voor mij meestal een periode waarin ik de ene thriller na de andere lees. Heerlijk met warm weer, lekker ontspannen, vaak niet teveel nadenken en toch boeiend. Ditmaal was mijn nieuwsgierigheid naar De boekbinder echter te groot (kijk alleen maar naar de cover, mooi toch?) om deze tot na de vakantie te laten liggen, ook al is het een historische roman…

Verhaal
Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd! Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.

Bespreking
Het boek De boekbinder is verdeeld in 3 delen. In het eerste deel maken we kennis met Emmett, die in zijn gezin probeert het boerenleven weer op te pakken na een lange periode van zware ziekte. Het is duidelijk dat er niet over gesproken wordt wat er nu echt in de hand is. De ouders van Emmett besluiten hem als leerling naar een boekbindster te sturen.

Deze boekbindster, Seredith, is al oud en woont bij een moeras. Door de omgeving wordt ze duidelijk als een soort heks gezien, maar Emmett (en de lezer) krijgen maar mondjesmaat informatie over hoe dat komt.

Boekbinden, in dit boek, is een gave waarmee je herinneringen van mensen in een boek kunt schrijven. De mensen zijn dan die herinneringen kwijt. Er zijn natuurlijk allerlei charlatans, die gaan voor de smeuïge verhalen, er zijn mensen die in die boeken handelen en mensen die boekbinders gebruiken om andere mensen te manipuleren. De oudere dame is een echte boekbinder, die er mensen mee wil helpen en ze weet dat Emmett ook zo is.

Helaas loopt niet alles zoals je zou willen, en zoals je Emmett en zijn leermeester zou gunnen en zo komt het dat deel 2 begint met de periode voorafgaande aan het eerste deel, en dat we lezen over personages (met name Darnay…) die in deel 1 voorkomen en waarvan je steeds beter gaat begrijpen wat er aan de hand was. En met Emmett… Deel 3 vond ik zelf minder goed, maar was wel noodzakelijk om het verhaal mooi rond te krijgen.

Ik vertel niet te veel over dit intrigerende boek. Het zet aan het denken (zou je zelf je herinneringen willen laten ‘wegschrijven’ wanneer je er last van hebt), het is spannend en bijzonder prettig geschreven, ondanks het wat mij betreft mindere laatste deel. Ik vind het een aanrader met name door het thema.

De boekbinder – Bridget Collins
Paperback, 464 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het verraad van Montverre

Alweer zo’n prachtige cover voor het nieuwe boek van Bridget Collins: Het Verraad van Montverre. …