Agneta [recensie]

cover AgnetaEind negentiende eeuw realiseert het echtpaar Jacques en Agneta van Marken in Delft hun grote droom: het Agneta Park, een fabrieksterrein met daarop 78 woningen. Het echtpaar zelf woont te midden van de arbeiders en Agneta groeit uit tot geliefde ‘Parkmoeder’. De verjaardag van Jacques wordt door duizenden mensen bezocht en gevierd als Gemeenschapsdag. Als Jacques volledig instort en gedwongen moet kuren in Duitsland, neemt Agneta zijn taken op de Gist- en Spiritusfabriek over. Al snel wordt zij onaangenaam verrast door de brief van een vrouw die vraagt waar haar toelage blijft. Agneta kiest voor een onconventionele oplossing en maakt een afspraak met de minnares van haar man. Terwijl Van Marken 230 kilometer verderop een heilzame waterkuur volgt, nemen de dames een besluit dat hun toekomst ingrijpend zal veranderen.

Recensie
Tussen Agneta en mij wil het niet helemaal boteren. Op voorhand leek het boek mij erg interessant: Het waargebeurde verhaal van een vrouw die aan de vooravond van de 20e eeuw aan het roer van een groot bedrijf staat. Een sterke vrouw die niet lijdzaam afwacht en in de put zakt als haar man een buitenechtelijke relatie blijkt te hebben, maar actief contact zoekt met deze vrouw. Ik ben met veel enthousiasme begonnen aan Agneta, maar het lukt me niet echt om door te lezen.

IMG_3290
Jan van der Mast, de auteur, heeft grondig onderzocht hoe de geschiedenis van Jacques en Agneta van Marken in elkaar zit. In het nawoord wordt dit toegelicht en worden ook een stamboom en een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen gegeven. Dat zit wel goed. Ook staan er een paar zwart-wit foto’s in het boek.

IMG_3294 IMG_3292

Het verhaal is interessant, Jan van der Mast heeft het op een prettige manier geschreven, maar voor mij kabbelt het wat te veel. Het ligt niet aan het boek, het ligt aan mij. Ik heb het voor nu echter even aan de kant gelegd en ben vast van plan het over een tijdje opnieuw op te pakken en dan wel uit te lezen.

IMG_3291

Agneta – Jan van der Mast
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 256 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …