Klassieker: De rode zwaan [recensie]

de rode zwaanJakob gaat zijn grootvader in de herfstvakantie helpen met het opknappen van zijn huis. ’s Avonds bij het haardvuur vertelt opa hem spannende verhalen. Tot hij op een ochtend van het dak glijdt en zijn hand en been openhaalt. IJlend van de koorts belandt grootvader in bed. Van een oude vrouw hoort Jakob dat zijn grootvader alleen kan genezen wanneer de rode houten zwaan die hij als jongen kwijtraakte, wordt teruggevonden. Jakob gaat op zoek in het bos waarover zijn grootvader hem vertelde en komt terecht in een fantastische wereld van bloedstollend avontuur. Al grootvaders verhalen blijken waar te zijn.

‘Denk er verder maar niet over na, ik vertel het toch niet. Die dag vloog de rode zwaan. Alleen die dag.’

Recensie
De rode zwaan is een boek van Sjoerd Kuyper dat in  1996 voor het eerst uitgegeven werd en later in 1999 ook verfilmd is. Volgens velen DE klassieker van Kuyper! Het boek is nu opnieuw uitgegeven met een nieuwe kaft. Voor mijzelf en mijn dochter van 10 jaar is het verhaal nieuw; wij kennen zowel het boek als de film niet dus wij laten ons verrassen.

En hoe!

In eerste instantie is mijn dochter niet zo enthousiast om dit boek te gaan lezen. Zij is een echte boekenwurm, maar grijpt toch eerder naar boeken waarvan de cover haar gelijk aanspreekt en ze toch wel wat plaatjes in het boek tegenkomt. Dit boek oogt saai en ze wil er echt niet in beginnen. Een bekend probleem. Als we in de boekenwinkel staan, kiest ze ook alleen die boeken uit die haar visueel aanspreken. Tot mijn grote frustraties wil zij de stukjes op de achterflap zelfs niet lezen en kiest ze keer op keer voor leuk uitziende boeken.

de rode zwaan 3 de rode zwaan 2

Ook bij dit boek heeft ze geen interesse en moet ik toch echt flinke druk uitvoeren totdat ze tot lezen overgaat. Voor mij gaat ze dan 1 hoofdstuk lezen. Omdat het moet. Zo laat ik haar lezend in bed achter…

de rode zwaan 1Een paar uur later staat zij naast mijn bed met het boek in haar hand: “mama, ik heb hem uit en hij was super. Heb je nog zo’n boek voor mij?” Overdonderd door het feit dat ze nog wakker is, dat ze kennelijk non-stop gelezen heeft en het boek dus wel heel erg leuk vond, kan ik er alleen iets uit mompelen dat ze nu als de wiedeweerga moet gaan slapen. Ik roep haar op de trap nog na dat boeken zonder plaatjes dus kennelijk wel heel leuk kunnen zijn.

De volgende ochtend krijg ik uitgebreid verslag. Het boek is super leuk en spannend. Het eerste hoofdstuk is haar favoriet wanneer opa een verhaal aan het vertellen is. Ze vindt het goed te lezen, ondanks dat er regelmatig moeilijke woorden in staan. Maar ze las dan toch gewoon steeds door en begreep gaandeweg wat ze met zo’n woord bedoelden. Heerlijk die ontdekking, denk ik blij. Het boek gaat ze iedereen aanraden, ook al zitten er geen plaatjes in en is de voorkant saai. En ze wil nu zeker meer boeken van deze schrijver lezen. Gelukkig heeft hij een hoop boeken geschreven!

De rode zwaan – Sjoerd Kuyper
Leesboek 10+, hardcover, 210 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share