Pasgeboren Hudson Bay wolven welpjes in Artis [video met hoge 'aaah'-factor]

In het Wolvenbos in Artis zijn drie Hudson Bay wolven (Canis lupus hudsonicus) geboren.

Welpen worden blind geboren en openen na zo’n tien dagen hun ogen. Na twee tot drie weken kunnen ze staan en lopen. Dan verlaten ze het hol om hun leefgebied te verkennen. De vaderrol is net zo belangrijk als die van de moeder in de roedel.

Hudson Bay wolf pakt welp op. Foto Artis, Edwin Butter
Foto Artis, Edwin Butter

De reu bewaakt het hol en territorium en helpt ook mee met de verzorging. Zo geeft hij de welpen af en toe voorverteerd voedsel dat hij voor hun neus uitbraakt. De moeder zoogt haar welpen tot ongeveer acht weken en beschermt hen. Dat doet de teef onder meer door de welpen in haar bek terug te brengen naar het hol. Op www.artis.nl/wolven is een filmpje te zien van de welpen, dit filmpje staat ook verderop in dit artikel.

Hudson Bay wolven hebben bij de geboorte een donkergrijze vacht. De vacht wordt naarmate ze groeien, lichter van kleur, totdat ze na enkele jaren geelwit zijn. De wolvenwelpen leren door te spelen. De handelingen die ze spelenderwijs leren, zijn later nodig bij de jacht. Ook wordt in deze speelfase grotendeels duidelijk welke status de welp in de roedel krijgt.

De laatste keer dat er Hudson Bay wolven in Artis zijn geboren was in 2012. Hun naam danken de wolven aan hun leefgebied rondom de Canadese Hudsonbaai. Hieronder de beloofde ‘aaah-wat-lief’ video:

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Top drie uitjes voor Moederdag

Aanstaande 12 mei is het weer Moederdag. Omdat jouw moeder natuurlijk de allerliefste is, wil …

Share
Share