Het land van belofte

Aan het begin van Het land van belofte maken we in Londen kennis met de gouvernante Helen en in Wales met Gwyneira. Het is 1852. Ze ontmoeten elkaar op de boot naar Nieuw-Zeeland en sluiten onderweg vriendschap. Halverwege de 19e eeuw is Nieuw-Zeeland nog een land in ontwikkeling en vestigen veel Engelsen zich in het nieuwe beloofde land. Er zijn meer mannen dan vrouwen in Nieuw-Zeeland en bruiden worden vaak uit het verre vaderland gehaald. Helen heeft zich verloofd met een boer uit Nieuw-Zeeland, die zich per brief heel anders lijkt voor te doen dan hij in werkelijkheid is.

De vader van Gwyneira heeft eigenlijk geen geld voor de bruidsschat van zijn jongste dochter en na een desastreus verlopen kaartspel besloten zijn dochter uit te huwelijken aan de zoon van een schapenboer. Noch Helen, noch Gwyneira hebben hun toekomstige echtgenoten eerder ontmoet en gaan het avontuur tegemoet, Helen met de nodige bibbers in het lijf waar Gwyneira zich wat stoerder opstelt. Eenmaal in Nieuw-Zeeland blijkt er sprake te zijn van een langdurig conflict tussen de families van de mannen waarmee Helen en Gwyneira trouwen en ze besluiten hun vriendschap geheim te houden. Dit neemt niet weg dat de vriendschap hun leven én dat van de generaties na hen nog lang zal beïnvloeden, de families blijven met elkaar verbonden. Het boek eindigt in 1877.

Recensie
Het land van belofte
is een erg mooie historische roman over een stukje geschiedenis waar in ieder geval niet zo goed op de hoogte was. Ik was wel een beetje bekend met de achtergrond van Australië, maar niet met Nieuw-Zeeland. Ik vond het erg leuk om meer te lezen over de geschiedenis van het land en over bijvoorbeeld de Maori-cultuur, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Maar ook de industrialisatie van Nieuw-Zeeland, wolhandel, paarden fokken en goud zoeken komen aan de orde. Een prachtig beeld van een stukje geschiedenis.

Het is niet een boek dat je zo uit hebt, je moet er rustig voor zitten en de tijd voor nemen. Het is een dikke pil en de auteur heeft alle tijd en ruimte genomen om de verhalen van Helen en Gwyneira te vertellen. En die verhalen zijn de moeite van het lezen waard. Het is boeiend om te lezen hoe beide vrouwen, hoe verschillend ook, in feite in hetzelfde schuitje zitten en hoe zij omgaan met de problemen die op hun pad komen. Het land van belofte is in mijn ogen een absolute aanrader.

Ook leuk om te weten: binnenkort wordt het vervolg op Het land van belofte verwacht ‘Het lied van de wolken’. Dat begint in 1893: Helen en Gwyneira zijn nog steeds vriendinnen, maar dat geldt niet voor hun kleindochters Kura en Elaine. Ik kan niet wachten!

Het land van belofte – Sarah Lark
Roman, hardcover, 576 pagina’s, De Kern
Bestel dit boek hier>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share