De schaduw van de Kauri-boom [recensie]

schaduw-kauri-boom-recensie-copyright-trotse-moeders-1Nieuw-Zeeland is het decor van ‘De schaduw van de Kauri-boom van Sarah Lark. Onderdeel van de Elizabeth Station-serie, waarvan ‘Het land met de gouden kust’ het eerste deel is.

Violet Paisley heeft het niet getroffen. Als dochter van een arme mijnwerker met losse handen zijn haar vooruitzichten al niet best. Maar als ze ongewild zwanger raakt, lijkt haar leven voorbij voor het ooit de kans heeft gekregen tot bloei te komen. Matariki Drury is opgegroeid op Elizabeth Station als de geliefde dochter van Lizzie en Michael. Maar dan wordt zij ontvoerd door haar biologische vader Kahu Heke, een Maori-stamhoofd. Violet en Matariki weten zich op eigen kracht uit hun benarde situaties te redden – maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Recensie
Dit boek geeft uren leesplezier. Het is prettig geschreven in gemakkelijk taalgebruik. Ik heb De schaduw van de Kauri-boom los gelezen van het eerste deel en dat gaat prima, maar het mooiste is natuurlijk om alle delen op volgorde te lezen.

Waarover gaat het boek?
Violet groeit op als dochter van een arme mijnwerker, die drinkt en slaat. Zij krijgt al veel te vroeg de zorg over haar zus en moeder.

Matariki groeit op in een liefdevol gezin, met alle mogelijkheden en luxe, bij haar moeder Lizzie en haar man Michael.  Haar moeder heeft een kortstondige relatie gehad met een Maori, Kahu Hele.  Hij is haar biologische vader, en die zorgt er voor dat ze wordt ontvoerd naar Nieuw-Zeeland. Het is de bedoeling dat zij daar stamhoofd wordt.

schaduw-kauri-boom-recensie-copyright-trotse-moeders-4 schaduw-kauri-boom-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Door omstandigheden komt Violet ook aan in Nieuw Zeeland. Echter zonder haar moeder, die is overleden.

Afwisselend volgen we deze twee vrouwen in hun overleven. Het geeft prettige spanning, tevens ook een inzicht in de Maori cultuur. Beiden weten zich op eigen kracht te ontwikkelen, hun leven zelf te bepalen en zich in te zetten om ook de vrouwen kiesrecht te gaan geven.

schaduw-kauri-boom-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Er gebeurt heel veel in dit boek. Het blijft boeiend. Een beetje moeilijk was wel de Maori woorden die gebruikt worden, maar ook die neem je mee in het verhaal. Hoe het afloopt?  Een einde die lang niet te voorspellen is en die je wilt weten wanneer je eenmaal bent begonnen in dit boek!

De schaduw van de Kauri-boom – Sarah Lark
Deel 2 van de Elizabeth Station-serie
Hardcover, 648 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Reistips voor het reizen met kinderen naar Australië en Nieuw-Zeeland

De wereld heeft ons zoveel te bieden. Er zijn veel mooie plekken die we kunnen …

Share
Share