Het huis in Kreis Pinneberg

Het huis in Kreis Pinneberg speelt zich af in het na-oorlogse Hamburg in 1946. In 1943 is Hamburg zwaar gebombardeerd door de Engelsen, wat heeft geleid tot een vuurzee en duizenden doden. In 1946, zo vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog, proberen de geallieerde machten Duitsland opnieuw op te bouwen, een proces van jaren en jaren .

In Hamburg probeert de bevolking in 1946 te overleven. Velen zijn dakloos en getraumatiseerd door de gebeurtenissen, velen zijn familieleden en geliefden kwijt en er is een dramatisch tekort aan voedsel en hygiene. Hamburg valt in 1946 onder Brits bewind en in Het huis in Kreis Pinneberg is kapitein Morgan verantwoordelijk voor de wederopbouw van de stad . Hij krijgt een huis toegewezen aan de rand van de stad, waar hij kan aan wonen samen met zijn vrouw Rachael en zoon Edmund, die hij jaren niet gezien heeft. Het huis wordt nog bewoond door een Duitse weduwnaar en zijn dochter. Over het algemeen worden de oorspronkelijke bewoners uit hun huis gezet, maar dat kan Lewis Morgan niet over zijn hart verkrijgen, ze mogen in het huis blijven wonen.

Het huis in Kreis Pinneberg is een bijzonder intrigerend boek, dat een kijkje geeft in hoe verschillend mensen omgaan met hun verdriet en ieder op zijn eigen manier weer zijn leven probeert op te bouwen. De grens tussen goed en slecht is zo smal, zeker in tijden van wanorde en als je bent getraumatiseerd door recent voorgevallen gebeurtenissen. Zo is Frieda, de Duitse dochter, boos op iedereen omdat zij in de oorlog haar moeder heeft verloren en maakt daardoor een gevaarlijke keuze. Haar vader, Stefan Lubert, is ook in diepe rouw, maar vastbesloten om oude beroep weer terug te krijgen en het beste van de situatie te maken. Kapitein Morgan wordt verscheurd tussen zijn gevoel en zijn eigen visie op de situatie enerzijds en de orders die hij van bovenaf krijgt en discutabel vindt. Zijn vrouw Rachael rouwt om het verlies van haar oudste zoon en vergeet daardoor (bijna) dat ze nog een zoon heeft.

Het huis in Kreis Pinneberg biedt ook veel informatie over het leven in Duitsland vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zijdelings worden politieke ontwikkelingen benoemd, ik werd daardoor nieuwsgierig naar hoe het ook al weer zat met het bestuur over Duitsland vlak na de oorlog. Het valt mij op dat er de laatste jaren steeds een ander soort boeken rondom het thema Tweede Wereldoorlog verschijnt. Er is steeds meer oog voor dat wat er met de gewone Duitse bevolking is gebeurd, of hoe mensen hun leven na de oorlog weer zijn gaan opbouwen.

Boeken als deze voegen wat toe aan de kennis die je hebt over een bepaalde periode, althans, voor mij. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Hamburg eind juli 1943 zo zwaar is gebombardeerd dat het net zoals in Dresden tot een allesvernietigende vuurzee heeft geleid. Wat het boek voor mij des te bijzonderder maakt, is dat het deels op ware gebeurtenissen is gebaseerd. De grootvader van de auteur heeft vlak na de oorlog in een vergelijkbare rol als kapitein Morgan samen met Duitsers in één huis samengewoond.

Ik vond het een plezierig boek om te lezen en kon het maar moeilijk wegleggen. Ik had het binnen twee dagen uit. Het enige dat mij stoorde is dat er af en toe een woord in staat, dat niet past in de stijl van het boek, zoals solipsme gesproken … Maar waarschijnlijk is dat vooral aan de vertaler te wijten …

Het huis in Kreis Pinneberg – Rhidian Brook
roman, gebonden, 368 pagina’s, Agathon
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share