Winterhuishotel titel Ben Gutterson

Winterhuis Hotel

Uit Amerika komen prachtige kinder/jeugdboeken met aansprekende hoofdpersonen. De jeugdboekenschrijfster, Imme Dros, heeft voor uitgever Leopold en voor de lezende Nederlandse schoolgaande jeugd weer een prima verzorgd boek vertaald: “Winterhuishotel” van de auteur Ben Guterson. Door omslag, chique hardcover uitvoering mét stofomslag en de leuke illustraties (van Chloe Bristol) een boek wat je graag pakt om in te lezen.

Inhoud

Betoverend en meeslepend verhaal over een meisje en een weelderig hotel, een familiegeheim en een verboden boek vol raadsels.
“Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel”. 
Bij de achterdeur vindt Elizabeth dit briefje, met in een plastic tas één set schone kleren en wat kleingeld. Noodgedwongen vertrekt ze, in haar eentje. En dan vindt ze een weelderig hotel, een familiegeheim, een verboden boek vol raadsels, alles onder een sluier van magie. Even lijkt het een paradijs, maar een paradijs met een vloek, die misschien alleen Elizabeth kan opheffen. Als ze op tijd dat ene boek vindt en de raadsels weet op te lossen…

Winterhuis hotel gallerij

Winterhuis Hotel | Ben Guterson | Uit Engels vertaald Imme Dros | Illustraties: Chloe Bristol | ISBN 9789025876074 | gebonden met stofomslag | 320 pagina’s | €20,49 | 

Beoordeling

Wat een heerlijk boek. Vol met woordspelletjes die je ook mee kunt doen (ieder hoofdstuk begint met het ‘ombouwen’ van één woord naar een ander, door steeds één letter te veranderen) en in het boek komt dit vaker voor. Ook andere ‘woord-dingen’ zoals anagrammen. Erg leuk en inspirerend (bijvoorbeeld door te zoeken naar snellere oplossingen).

Het boek begint bijna als een klassiek sprookje: een weesmeisje (die denkt dat haar oom en tante liegen over het ongeluk van haar ouders) woont bij nare oom en tante, die ineens weg zijn (terwijl ze eigenlijk geen geld hebben voor vakantie) en die haar naar een luxe hotel sturen (en waar halen ze het geld dáárvoor vandaan?). Dat past wel op een van de lijstjes van hoofdpersoon Elisabeth!

In het Winterhuis Hotel zijn ook voldoende intrigerende dingen. Wie zijn die enge mensen met die doodskist-achtige-boekenkist? Hoe zit het met de stamboom waar opvallend veel vrouwen 100 jaar worden? Wat is er in de bibliotheek te vinden? En… waarom is Elisabeth te gast?

Vragen die gaandeweg het boek eerst nog mysterieuzer worden, waardoor het lastig is om het boek weg te leggen. Het leest sowieso heerlijk weg, echt prima vertaald! En het verhaal stelt niet teleur, integendeel! De cover maakt dat het ook een prachtig boek is om cadeau te doen. De ‘ramen’ zijn uitgesneden, waardoor je de personen echt “achter de ramen” ziet staan!

Winterhuishotel titel Ben Gutterson

Winterhuis Hotel is echt een aanrader. Zowel voor kinderen om zelf te lezen, als om voor te lezen aan wat oudere kinderen. Vergeet dan niet om samen met je kind(eren) ook de taalspelletjes mee te doen!

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.