Historisch roman over Kate Howard: Bloedlijn [recensie]

Kate Howard BloedlijnDe broeierige en aangrijpende geschiedenis van de jonge vijfde vrouw van koning Henry VIII, door de ogen van haar gouvernante.

Joan Bulmer ontvlucht op achttienjarige leeftijd een gruwelijk huwelijk door een betrekking aan te nemen als gouvernante. Ze wordt verantwoordelijk voor het welzijn van zes meisjes, nauwelijks jonger dan zijzelf, die moeten worden klaargestoomd voor een adellijk leven. Al zijn de meisjes lastig en lichtzinnig, toch verpandt Joan haar hart aan hen – met name aan de jonge wildebras Kate Howard. Als Kate de eer ten deel valt om hofdame te worden van de vierde vrouw van koning Henry VIII, gaat Joan met haar mee. Wat een droompositie lijkt, wordt een nachtmerrie. Henry VIII laat zijn oog op de mooie Kate vallen, en alle bange vermoedens van Joan worden bewaarheid…

Recensie
Ik ben dol op historische romans, films en series. De verhalen en intriges rondom Koning Henry VIII zijn hier geen uitzondering in. Met heel veel plezier heb ik de series The Tudors en Wolf Hall bezien. kate howard bloedlijn 2Ook van de eerste twee boeken van het drieluik van Hilary Mantel over deze koning heb ik gesmuld. Met heel veel enthousiasme begon ik daardoor ook aan dit boek. Ik hoopte zo dat dit boek garant staat voor wat heerlijke leesuren!

Ik kan niet anders concluderen dat dit boek Kate Howard: Bloedlijn zijn verwachtingen meer dan waar maakt. Het is heerlijk geschreven, alsof je er echt bij bent. En het leuke is dat dit boek met een andere blik naar de gebeurtenissen kijkt, namelijk die van de gouvernante. Het boek gaat echt over het leven van de gouvernante. Het verhaal start dus al voordat zij überhaupt Kate Howard leert kennen.

Dat is briljant; hierdoor kruip je echt in haar huid en blijft het verhaal interessant. Een verhaal waar iedereen van weet hoe het afloopt. Ook die mensen die aan dit boek beginnen, maar nog eigenlijk niets of niet zoveel weten over Henry VIII en het lot van Kate Howard. Het inleidende hoofdstuk laat niets te wensen over. Je weet gelijk dat Kate zal sterven met haar hoofd op het schavot.

kate howard bloedlijn 3

Dit boek brengt op haar manier een verfrissende aanvulling op bestaand materiaal rondom koning Henry VII. Zelfs voor niet liefhebbers van deze historische gebeurtenissen, is het een heerlijk verhaal dat zo goed geschreven is, dat je de wereld om je heen even vergeet en lekker kan wegdromen bij andere werelden. En of het historisch allemaal wel of niet zo gebeurd is, is hieraan ondergeschikt.

Het is een boek dat iedereen zo kan lezen en plezier aan zal beleven. Mijn enige negatieve noot zit alleen in het feit dat ik baal dat ik hem zo snel uit had. Ik had nog graag meerdere avonden mij willen verliezen in de woorden van Joyce Pool.

Kate Howard: Bloedlijn – Joyce Pool
Roman, hardcover, 268 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share