Jip en Janneke als familiemusical

In theaterseizoen 2011/2012 brengt Bos Theaterproducties samen met de Firma Rieks Swarte de familiemusical Jip en Janneke in de schouwburgen. 2011 is het jaar waarin Annie M.G. Schmidt 100 jaar zou zijn geworden. Daarnaast is het in 2012 precies zestig jaar geleden dat Jip en Janneke het levenslicht zagen. De verhalen van Jip en Janneke zijn voor het eerst te zien in de grote en middelgrote zalen van de schouwburgen. Ellie van Dooren bewerkt de verhalen voor het theater. De bekende zwart-witsilhouetten van Fiep Westendorp worden op bijzondere wijze tot leven gebracht door de Firma Rieks Swarte. De voorstelling wordt omlijst met live muziek, gecomponeerd en gespeeld door Fay Lovsky.

Geschiedenis
Op 13 september 1952 publiceerde dagblad Het Parool het allereerste Jip en Janneke-verhaaltje. In 1953 verscheen de eerste bundeling van de verhalen in boekvorm. Zij vormen het beginpunt van de uiterst vruchtbare samenwerking van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, die later succesvol werd voortgezet met boeken als Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje.  Inmiddels zijn er meer dan 5 miljoen Jip en Janneke-boeken verkocht in Nederland. De Jip en Janneke-verhalen zijn in de loop der jaren in achttien talen vertaald, waaronder het Duits, Engels, Spaans, Japans en Russisch. Ook verschenen een Latijnse en een Twentse vertaling.

Premiere
Deze familievoorstelling zal lopen van oktober 2011 tot en met maart 2012. De premiere zal zondag 16 oktober 2011 zijn in Stadschouwburg Haarlem. De voorstelling is met live muziek.

Lees meer:
Jip en Janneke er is er een jarig
Jip en Janneke Spelen
Fiep in vogelvlucht

Share

About Tabitha

atkooijman@live.nl'
Ik ben gelukkig getrouwd en trotse tante van een nichtje en neefje. Ook ben ik huisvrouw en dol op onze huisdieren. Ik vind het leuk om met taal en teksten bezig te zijn over diverse onderwerpen. Verder lees ik graag en houd ik van tekenen, schilderen, sieraden maken, speksteen bewerken en in de tuin bezig zijn.

Check Also

Eindmusical [persoonlijke blog]

Vanavond is het zover, de eindmusical van mijn dochter. Het is echt niet zo dat …

Share
Share