Het Stockholm Octavo

Het Stockholm Octavo speelt zich af in Stockholm aan het einde van de 18e eeuw, vlak na de Franse Revolutie in 1789. Hoofdpersoon is Emil Larsson, vrijgezel met een gerespecteerde baan bij de douane. Maar in zijn vrije tijd wordt hij veel kaartspelend, gokkend en drinkend gezien in het goklokaal met mevrouw Sofia Mus. Mevrouw Mus legt kaarten, het octavo, en voorspelt daarmee de toekomst.

Het is een roerig tijdperk, zo vlak na de Franse Revolutie, en ook de positie van de Zweedse koning Gustaaf loopt ernstig gevaar. Barones De Uzanne is uit op de dood van koning Gustaaf, mevrouw Mus is juist koningsgezind. Uit de octavo’s die mevrouw Mus voor zowel Emil als zichzelf heeft gelegd, blijkt dat de toekomst van Emil, de toekomst van de Zweedse monarchie en de toekomst van Stockholm van Emil afhangen. Hij hoeft ‘alleen maar’ de leden van zijn octavo te achterhalen …

Ik heb in eerste instantie een wat dubbel gevoel overgehouden aan Het Stockhol Octavo. Ik heb het boek  wel vrij snel uitgelezen, maar heb er lang moeite mee gehad voor mezelf te bepalen waar het nu eigenlijk om gaat in dit boek. Er komen ontzettend veel personen voor in het boek, tegen de achtergrond van historisch belangrijke gebeurtenissen in een roerige tijd. Toch boeide het boek mij enorm, anders had ik het niet zo snel uitgelezen.

In Het Stockholm Octavo is een bijzondere rol weggelegd voor de kunst van het communiceren met waaiers. Aan het eind van de 18de eeuw bestond er natuurlijk nog geen airconditioning en had je als vrouw, in je jurk die uit vele lagen bestond en een strak corset, alleen een waaier tot je beschikking om enige koelte te verkrijgen. Naar het schijnt kan je met waaiers heel veel subtiele boodschappen overbrengen en bergen waaiers veel geheimen in zich. Je kan er zelfs moorden mee plegen …

Al met al vind ik Het Stockholm octavo een toch bijzonder boek, die een nieuwe kijk werpt op het leven vol intriges en complotten een paar eeuwen geleden. De opbouw van het verhaal is soms tergend langzaam, maar het blijft boeiend waardoor je toch doorleest en doorleest. Het boek biedt verder voldoende mogelijkheden om de draad niet kwijt te raken (als je jezelf daar de tijd voor gunt tenminste): voorin staat een lijst met personages en wordt een schets van de relevante geschiedenis gegeven. Achterin het boek blijkt het een echt boek van Orlando Uitgevers te zijn met een interview met de auteur, meer informatie over boek en achtergrond en vragen die in leesclubverband besproken kunnen worden.

Ten slotte nog een leuke extra: via de site van de uitgever kan je hier een ebook, ‘Het Octavo handboek’ downloaden met daarin een uitleg van het kaartspel.

Het Stockholm Octavo – Karen Engelmann
historische roman, paperback, 480 pagina’s, Orlando Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het Zijden Huis – weefgetouwen, hekserij, wonderen….

Weefgetouwen. Hekserij. Wonderen. Een spookachtige historische roman. Zo staat te lezen op de cover van …