Mijn verloren vrouw

coverIn het Praag van de jaren dertig dromen Josef en Lenka over hun toekomst. De geliefden trouwen ondanks de dreiging van het nazisme. Maar wanneer de oorlog uitbreekt, verliezen ze elkaar uit het oog. Gescheiden door een oceaan bouwen ze ieder een nieuw leven op. Nu, meer dan zestig jaar later, geeft het lot hen een laatste kans het verleden uit te wissen.

Recensie
Ik lees de laatste jaren veel romans die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijn verloren vrouw speelt zich af in onze moderne tijd, maar bestaat voor een heel groot deel uit terugblikken op de oorlog.

Hoofdpersonen zijn Josef en Lenka. Zij zijn aan de vooravond van de Duitse inval in Tsjecho-Slowakije getrouwd. Josef en zijn familie wilden het land ontvluchten en Lenka meenemen. Lenka wilde echter alleen mee als haar familie ook mee zou kunnen. Het is alleen gelukt om plaatsbewijzen voor Lenka te bemachtigen, die weigerde mee te gaan zonder haar ouders en zusje. Josef is wel vertrokken …

IMG_2422
Josef bereikte de Verenigde Staten en heeft jarenlang geprobeerd te achterhalen wat er met Lenka is gebeurd. Lenka heeft jaren doorgebracht in Theresiënstadt en is uiteindelijk in Auschwitz terecht gekomen. Ze heeft het overleefd. Josef heeft echter al die jaren gedacht dat Lenka is omgekomen in Auschwitz. Lenka op haar beurt heeft altijd gedacht dat Josef tijdens zijn vlucht is overleden doordat zijn boot was getorpedeerd.

Als lezer weet je na enkele pagina’s al dat de twee elkaar om wat voor reden dan ook uit het oog hebben verloren, letterlijk en figuurlijk. Daar gaat het echter niet om in Mijn verloren vrouw. Het boek gaat over de verschrikkingen en ontberingen in de concentratiekampen van de nazi’s, over het effect dat die ene grote liefde die je maar eenmaal in je leven treft voor altijd op je heeft, over de kracht van de herinnering, over het feit dat je uit alle macht probeert iets goed en moois van je leven te maken, maar dat sommige dingen nooit vergeten kunnen en mogen worden … Dat het verhaal op een waargebeurde situatie is gebaseerd, maakt het alleen maar krachtiger …

IMG_2423
Lenka belandt dan wel in Auschwitz, maar Mijn verloren vrouw beschrijft vooral de situatie in Theresiënstadt. Lenka had als voormalig student aan de kunstacademie een positie op de technische afdeling waar zij tekeningen moest maken over de voortgang van de uitbreiding van Theresiënstad. Ondertussen was op deze afdeling een verzetsgroep actief, die stiekem tekeningen en schilderijen maakte die werden verstopt, ingemetseld in muren, begraven op velden en onder kazernes. Het waren verboden afbeeldingen, van de ware situatie in Theresiënstadt die natuurlijk niet bekend mocht worden. Overigens is ook dit gegeven op ware gebeurtenissen gebaseerd.

Mijn verloren vrouw raakt me weer eens bijzonder.
En het is zo bizar je te realiseren wat een vlucht onze huidige technologie heeft genomen. Tegenwoordig maak je even snel een foto of filmpje met je telefoon van wat er gebeurt, in welke situatie dan ook. Zeventig jaar geleden was dat niet mogelijk en moest je het met gestolen restjes papier en houtskool doen, wat letterlijk levensgevaarlijk was. En na de oorlog waren de communicatiemogelijkheden zo veel beperkter dan je je nu kunt voorstellen, dat het dus inderdaad mogelijk was/is dat je iemand zonder te weten voor altijd kunt kwijt raken. Terwijl je allebei nog leeft …

IMG_2424
Andere boeken in het genre die ik heb gelezen en waar ik bij Mijn verloren vrouw aan moest denken zijn:

  • De bibliothecaresse van Auschwitz (ook in Theresiënstadt en in beide boeken is aandacht voor de opvang van de kinderen in de kampen door de medegevangenen),
  • De verhalenvertelster (waarin ook na 60 jaar het pad van twee mensen elkaar kruist, al hadden deze een heel ander soort ‘relatie’ met elkaar) en
  • Donderdagskind (over de evacuatie van joodse kinderen uit Tsjecho-Slowakije na de inval van de Duiters).

En onverlet blijft dat Als je het licht niet kunt zien een absolute aanrader is!

(n.b.: zoals je aan de foto’s kunt zien, heb ik Mijn verloren vrouw gelezen als ebook op mijn iPad en smartphone)

Mijn verloren vrouw – Alyson Richman
Bekijk op bol.comRoman, e-book, 366 pagina’s, Xander Uitgevers B.V.
Bestel dit boek hier >>>>

Mijn verloren vrouw – Alyson Richman
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 366 pagina’s, Xander Uitgevers B.V.
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share