Voorlezen kan iedereen

Knus in de sofa, op de schoolbanken. Voorlezen kan iedereen, in bed , in de trein… Jij en je boek. Maar wist je dat samen lezen zo veel leuker is? Of dat voorlezen echt niet zo moeilijk is als het lijkt?

Voorlezen kan …
… op elk moment van de dag
… waar je maar wil
… heel spannend of grappig of net ingetogen of verrassend
… met twee of met nog veel meer
… voor jong en oud
… ook voor jou het leukste tijdstip van de dag worden.

Voorlezen kan iedereen is een boeiend standaardwerk vol teksten over de verschillende aspecten van voorlezen.

Recensie
De laatste jaren is er veel aandacht voor voorlezen. Te denken valt aan de leerlingen van de basisschool, die meedoen aan de wedstrijd wie het beste kan voorlezen van Nederland. Zelfs voor juffen en meesters is er zo’n wedstrijd. Voorlezen is dus een hele kunst. Met dit boek kan iedereen voorlezen!
In dit boek komt alles over lezen en het voorlezen van boeken naar voren. Ook komt  o.a. de schrijster Joke van Leeuwen voorbij, die vertelt wat ze over lezen vindt. En Jan van Coillie is ook in dit boek te vinden (bekend van o.a Leesbeesten en boekenfeesten). Een rasechte verteller! Hij vertelt over de functies van lezen en voorlezen.
In het boek ontkom je niet aan wat achtergrond informatie over lezen, over sprookjes en noem maar op! Het gaat in op hoe je voorleest en wat je voorleest en aan wie je voorleest ( ja zelfs aan je vrienden en aan ouderen), en waar je het beste kunt voorlezen.

Het bevat tips en interviews, praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie over de verschillende aspecten van lezen. Het is met recht een naslagwerk te noemen en wat voor één! Het is ook een “pleidooi’ voor het (voor) lezen op zich:

“Ik wou ik wou dat ik papier was.
Ik wens mezelf van dik karton.
Ik wou ik wou dat ik je boek was.
Ik wou dat je me lezen kon.
Ik wou ik wou dat ik een kaft had.
Ik wens mezelf een sprookje groot.
Ik wou ik wou dat ik je boek was.
Ik wil zo graag bij jou op schoot.”

Of zoals de directeur Majo de Saedeleer van Stichting Lezen – dit boek kwam tot stand ter gelegenheid van de voorleesweek in november 2005 in samenwerking met Stichting Lezen – het zo mooi verwoord: “Het verhaaltje voor het slapengaan zou een nationale traditie moeten zijn. We noemen het in onze voorleescampagnes graag ‘ het mooiste kwartiertje van de dag’. Als elk kind van en volwassene nu eens elke dag zo’n mooiste kwartiertje kreeg…

Het is een prima handboek en naslagboek voor iedereen die lezen en het voorlezen van boeken een warm hart toedraagt: ouders, docenten, peuter- en crècheleidsters,bibliothecarissen, vertellers, opvoeders en iedereen die met boeken werkt of wil werken of … voor iedereen, die een kind zijn mooiste kwartiertje op een dag gunt.

Lees ook:
Kindje
Zo zie ik eruit
Mijn lijfboek

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

Feel good-raadgever – Opkomen voor jezelf [recensie]

Leren assertief zijn en nee durven zeggen. Veel mensen betreuren het dat ze niet voor …

Share
Share