Au pair hoeft vanaf juli 2015 maar 20 uur per week te werken

tippiwan-gooische-vrouwenAu pairs in een gastgezin mogen vanaf juli 2015 nog maximaal 20 uur per week werken en maximaal 4 uur per dag. Nu is dat nog maximaal 30 uur per week. 

Au pair
Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat zowel au pairs als gastgezinnen overwegend positief zijn over hun ervaringen met het au pairschap. Maar de helft van de au pairs geeft aan meer dan de maximaal toegestane 30 uur per week kwijt te zijn aan taken binnen het gastgezin. Bovendien zegt de helft van de au pairs taken te verrichten die als zwaar zijn te kwalificeren.

Culturele uitwisseling
Dat is niet de bedoeling van de regeling vinden staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Asscher (Sociale Zaken). Au pairs mogen niet als werknemer worden gezien of als fulltime oppas fungeren. In een brief aan de Tweede Kamer wijzen Teeven en Asscher erop dat het uitgangspunt van de au-pairregeling culturele uitwisseling is.

Zakgeld, verblijf en taalcursus
In ruil voor zakgeld en verblijf bij een gastgezin mag de au pair licht huishoudelijk werk verrichten. Maar dat moet van bijkomende aard zijn. Het volgen van een taalcursus Nederlands wordt een verplicht onderdeel van het uitwisselingsprogramma zodat au pairs voldoende gelegenheid krijgen om Nederlands te leren. De kosten voor deze taalcursus komen voor rekening van het gastgezin.

 

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Opname levenloos geboren kinderen in Basisregistratie personen mogelijk

Op 3 februari 2019 trad de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking. …

Share
Share