Wospido – recensie van een nieuw woordspel

Screenshot 2015-04-22 at 19.04.33Een superheld… beginnende met de letter “P”? Pokémon? Papa? Peter Pan? Een politieagent? Dit zijn de ontelbare mogelijkheden in het supersnelle woordspel WOSPIDO. Geen enkele spelronde is dezelfde, waardoor dit leuke kaartspel eindeloos gespeeld kan worden met het hele gezin.

Recensie
We kregen een doosje met dit nieuwe spel Wospido (de kinderen noemen het Waspido) ter recensie aangeboden. In het doosje zat een stevig, rond blikje wat goed afsluit en waarin 50 (ronde) speelkaarten zitten. Op iedere kaart staat zowel een letter als een vraag.

Het spel werkt als volgt: je schudt de kaarten en legt ze op een stapel. De spelleider (ik heb het met mijn oudste zoon van 11 jaar gespeeld en was zelf de spelleider, dat is ook wel handig voor de eerste keer) leest de vraag of categorie voor van de bovenste kaart. wospido-waspido-woordspel-recensie-copyright-trotse-moedersEr zijn enorm veel leuke categorieën, variërend van een hoofdstad, een beroep of een schrijver tot “iets wat je altijd bij je hebt” of “iets wat kleiner is dan een appel”. In ieder geval zijn de meeste vragen prima te doen voor kinderen vanaf een jaar of 6, hoewel ik denk dat iets oudere kinderen er meer plezier aan zullen beleven.

Na het voorlezen van de categorie draai je de bovenste kaart om. Er moet dan iets uit de categorie genoemd worden wat met die letter begint. Wie het eerst een goed antwoord geeft, krijgt de kaart. Volgens de spelregels moet je een kaart waarbij een verkeerd antwoord wordt gegeven, opzij leggen, maar mijn zoon en ik deden dit spel door “samen te werken” en door te raden tot we iets hadden wat klopte. Dat gaf grote lol, wanneer we bijvoorbeeld ‘fruit’ met een ‘F’ moesten roepen, kwam er eerst ‘fananas’ en frape-fruit’ voor iemand ‘framboos’ riep. Het haalt ook het competitieve uit het spel.

Screenshot 2015-04-22 at 19.05.27Maar ook in de originele spelversie is het een leuk spel. Het gaat heel snel, mijn man en ik hadden het in ongeveer 5 minuten rond gespeeld. Met de kinderen (in de ‘fantasie-versie’) duurt het spel bijna een kwartier. Het leuke is dat je, wanneer je bij de één-na-laatste kaart bent, de kaarten weer kunt schudden en door kunt spelen. Je hebt namelijk iedere keer een andere combinatie van categorie en letter.

Wospido is een nieuw woordspel van de Franse speelgoedfabrikant Megableu. Het spel is te koop in de grotere speelgoedwinkels en warenhuizen. Wospido gaat nu standaard mee in mijn tas, ideaal voor momenten waarop we moeten wachten of ergens op bezoek zijn.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Trice – dobbelspel bedacht door John de Mol

Ik houd van woordspelletjes. Van zoveel mogelijk woorden maken vanuit een bestaand woord, van galgje, …

Share
Share